Oj Lanišće i okolna sela nek vas čuva Gospa od Anđela

Na mladim "Frndalicama" je budućnost bugarenja
Na mladim "Frndalicama" je budućnost bugarenja

Oj Lanišće i okolna sela nek vas čuva Gospa od Anđela, orilo se malim ćićskim selom podno Orljaka na devetom izdanju svehrvatske smotre tradicijske vokalne baštine "Zarozgajmo na Ćićariji". Ženska ganga u interpretaciji pjevačica KUU-a "Vinjani" iz mjesta Vinjani Donji razveselila je posjetitelje koji su puna dva sata na jarkom svibanjskom suncu pozorno pratili preko 150 izvođača iz raznih krajeva Hrvatske koliko ih je nastupilo u okrilju župne crkve Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile.

Jedina smotra takve vrste u državi

Na jedinstvenoj smotri, jedinoj takve vrste u nacionalnim okvirima, u devetnaest glazbenih točaka moglo se čuti bugarenje, pjevanje na tanko i debelo, pa sopnja, ojkanje, orzanje, pjevanje na bas, ganga i još mnogo drugih oblika i načina izražavanja u pjevanoj vokalnoj formi.

- Goro moja po ljeti zelena, a zimi snijegom zametena, zapjevale su uvodno "Jažulice" iz Lanišća, čuvarice bugarenja, nepatvorene, arhaične vokalne baštine krajnjeg sjevera Istre. Domaće glazbene boje bugarenja branile su i mlade članice Ženske vokalne skupine "Frdanlice" također iz Lanišća. Dva simpatična Ćića, Ivan Puhalj koji živi u Njemačkoj i Petar Grbac zabugarili su stari napjev Lanišće, lipo selo moje, dok je Zorko Ziraldo zapjevao Oj Javore. Kako se u Žejanama njeguje bugarenje, opori dvoglasni poj vrlo tijesnih intervala koji je karakteristika Ćićarije pokazali su i Žejanski kntaduri, a na smotri se predstavio Miro Šverko iz Lanišća, jedini graditelj, ali i sopac ćićske tamburice, specifičnog glazbala s dvije unisone ugođene žice.

Tri generacije kantadura fameje Sirotić

Smotru je otvorio laniški načelnik Neven Mikac, a na pozornici u okrilju župne crkve redali su se nastupi tradicijskog pjevača iz Lindaršćine Nolea Šurana, Dječje vokalne skupine "Lastavice" iz Pule, kantadura tri generacije fameje Sirotić iz Rajki, pivača KUD-a "Bribir" iz Bribira, Udruge sopaca otoka Krka, KUU-a "Vinjani" iz mjesta Vinjani Donji, KUU-a "Bijele ruže" Podbablje, članova KUU-a "Giusto curto" Rovinj i KUD-a "Radovin" iz Ravnih Kotara, Općine Ražanac.

- KUD Radovin njeguje orcanje, ostatak prastarog čak ilirskog pjevanja s područja antičke Dalmacije. Orcanje koje je u stvari jedna od inačica ojkanja, našlo se i na UNESCO-voj reprezentativnoj listi zaštićene nematerijalne baštine na što su Radovinci posebno gordi i ponosni, naglasio je voditelj smotre Vlado Pernić. Premijerno su u Lanišću nastupili članovi KUU-a "Gospa Lurdska" iz Poljica kod Zadra, a debitirali su i članovi KUD-a "Labišnica" iz mjesta Seget Vranjica.

Podrška očuvanju starih domaćih pučkih napjeva

Nositelj projekta i organizator smotre koja je ujedno podrška očuvanju starih domaćih pučkih napjeva, običaja i nošnji je Općina Lanišće, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Istarska županija, stručnu suradnju potpisuje Matica Hrvatska, Ogranak Lanišće i Histriart, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre. Manifestaciju sufinancira i HDS ZAMP iz sredstava koje služba ZAMP prikupi od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe. U sklopu nedjeljnog programa održano je misno slavlje u čast sv. Kancijana, omogućena degustacija ćićskog menija a mogla se razgledati izložba rukotvorina. Udruga zdrav život održala je radionicu izrade masti od gaveza, a predstavljen je 7. zbornik Općine Lanišće. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter