Odlične žminjske pince, a va jaje je hiti Šajeta

Posjetitelji prate kako Kristina Radetić Bertetić mijesi pincu (M. RIMANIĆ)
Posjetitelji prate kako Kristina Radetić Bertetić mijesi pincu (M. RIMANIĆ)

Iduće se nedjelje slavi Uskrs, a po tradiciji na taj se dan u Istri blaguju pince, slatki kruh kojeg kao da nastoji istisnuti panetone. Kako pince ne bi pale u zaborav skupina entuzijasta na čelu s Mirandom Mužinom u Šivatima na Žminjštnini uoči Cvijetnice svake godine organizira gastromanifestaciju "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće".

Osim izložbe pinci domaćica iz raznih krajeva Žminjštine u Šivatima se moglo vidjeti i okusiti tradicionalno "vazmeno ručienje" koje se sastoji od špalete-kuhane svinjske plećke, janjetine, kobasica i luka. Središnji je događaj ipak demonstracija pripreme pince, pa su posjetitelji od Zdenke Jakus, Kristine Radetić Bertetić i Sare Mužina, mogli vidjeti kako se pripremaju pince, uzeti recept i na koncu kušati tople pince ispod čripnje.

Uz njih ove su godine i novinari pekli pince, pa su posjetitelji mogli kušati kakve su pince pripremili Jessica Acquavita, novinarka TV Koper-Capodistria, Dražen Turina Šajeta, voditelj na HRT Radio Puli i Mirjan Rimanić, novinar Glasa Istre. Program je započeo tradicijskim plesovima u izvedbi polaznika Dječjeg vrtića Rapčići i Folklornog društva Cere. Nakon mantinjade pjesnikinja Marija Sošić govorila je stihove svojih pjesama "Vazmeno jutro" i "Zemlji moje Istre", potom je Linda Juraković govorila o knjizi "Upravljanje ruralnim prostorom na primjeru Istre" kuju je napisala sa suradnicima Zdenkom Tomčićem i Ivanom Herakom.

Dok su Zdenka Jakus, Kristina Radetić Bertetić i Sara Mužina pripremale i mijesile tijesto, posjetitelji su u šatoru pred društvenim domom u Šivatima imali prigode nabaviti pince i druge tradicijske slastice, kuhane plećke ili kupnjom prigodnih, Uskrsnih, suvenira i na taj način sudjelovati u akciji "Jak kao Jakov" za pomoć djeci koja boluju od teških bolesti.

Za to vrijeme održano je natjecanje novinara u tradicijskoj uskrsnoj igri "pičenju jaja". Nakon prilično dobrih bacanja u jaje je svoj metalni novčić prvi "zapičio" Dražen Turina Šajeta i tako je, kako je primijetio jedan posjetitelja "Šajeta je hitila va jaje". U međuvremenu su Jakus, Radetić Bertetić i Mužina premijesile svoje pince i stavile ih na pečenje pod čripnju. Prije nego su istom poslu, ali uz njihovu asistenciji, prionuli novinari, Zdenka Jakus razrezala je i razdijelila pincu u kojoj se, prema naumu Miranda Mužine, pekla kuhana špaleta.

Nakon ukusne pince sa špaletom novinari su zasukali rukave: najprije su u zdjele isuli brašno i onda po naputku mentorica dodali šećer, sol, umućena jaja, grožđice, naribali korice limuna i još ponešto i sve to umijesili s kvascem i ostavili da se tijesto nadigne. U to su vrijeme pince domaćica već bile pečene, pa su svi mogli uživati u njihovim, još toplim okusima.

Isti su postupak ponovili novinari, a svima je to bila prva pinca u životu koju su umijesili i pekli. Prema instrukcijama svojih iskusnih mentorica uspjeli su napraviti odlične pince, barem su ih tako ocijenili oni koji su ih kušali uz odlično domaće vino. Bila je to, doista zanimljiva večer u kojoj su mnogi uživali. Neki uspoređujući okuse tridesetak izloženih pinci, neki u špaleti pod šatorom.

Bilo je i onih koju su si dali oduška u "pičenju jaja", pa onih koji su prvi put u životi mijesili pince. Nastojanje Miranda Mužine koji uz podršku Lenke Šajina iz TZ-a Općine Žiminj i Općine Žminj želi od zaborava sačuvati ovu lijepu tradiciju pruža dobru zabavu za mnoge uzraste, pa u subotu uoči Cvijetnice vrijedi potegnuti u Šivate na pincu, dobru kapljicu, čašicu razgovora ili ugodno druženja s prijateljima i znacima. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter