Norijada: Brašno i jaja prekrili igralište žute škole

Norijada na igralištu pulske žute škole (D. MEMEDOVIĆ)
Norijada na igralištu pulske žute škole (D. MEMEDOVIĆ)

Maturanti diljem Hrvatske bučno su i veselo proslavili kraj svog srednjoškolskog obrazovanja te jednom nogom zakoračili u jedan potpuno drukčiji svijet - svijet odraslih. Slavilo se i u Puli, i to na igralištu takozvane "žute" škole gdje je samo za njih organizirana zabava uz bend The night express.

Organizirana proslava za maturante pokazala se kao pun pogodak jer su za razliku od prošle godine, pulske ulice, fontane i prolaznici prošli bez posipanja brašnom i vodom ili pak s jajetom u glavi. No, zato se maturanti međusobno nisu štedjeli. Prekriveni mješavinom brašna, vode, jaja, pjene za brijanje, kečapa i tko zna čega još, neumorno su pjevali, skakali i plesali uz ritmove s pozornice, i tako sve do poslijepodnevnih sati.

Okupljanje je počelo već u ranim jutarnji satima kada su se po centru grada već mogle uočiti grupice maturanata. Raspoloženje je već bilo na nivou, a nisu se suzdržali da ipak ne bace barem nekoliko šaka brašna na pojedince i dijelove Giardina i Portarate. Međutim, sve u svemu, norijada protekla je relativno mirno i bez incidenta, čime su maturanti zapravo pokazali i sebi i odraslima da ne bježe od odgovornosti.

- Organizirana zabava za sve maturante je odlična ideja. Ne gubimo se po ulicama, parkovima ili ispred škole. Ovako smo svi na jednom mjestu i možemo si dati oduška, rekla nam je maturantica Valentina Nikifor iz Škole za turizam i ugostiteljstvo. Prekrivena šlagom i pjenom za brijanje i s jajetom u kosi, isto nam je potvrdila i Stefany Catela kazavši da je okupljanje na igralištu super jer se mogu gađati i raditi gluposti, a da ne smetaju nikome.

Veli nam da je zadnji dan škole za njih poseban jer kreću u jedno sasvim novo razdoblje života, a neće biti više ni tolikog školskog druženja i svega onog što srednja škola donosi. Smijeh, strah i prijateljstva iz školskih klupa nedostajat će i Francesci Giulii Mitrović koja nam je rekla da si na zadnji dan škole mnogi daju oduška jer ono što slijedi je puno ozbiljnije i odgovornije od svega dosad. A to je upis na fakultet i ulazak u svijet odraslih.

Medicinari donirali brašno Crvenom križu

Već tradicionalno na dan norijade maturanti Medicinske škole su donirali prikupljeno brašno Crvenom križu, ne bi li još jednom upozorili na besmislenost rasipanja brašna po ulicama grada koje se svake godine dešava diljem Hrvatske. Školska pedagoginja Ljiljana Rotar naglasila je da medicinari brašno doniraju već punih 17 godina te su dosada prikupili oko dvije i pol tone brašna.

- Ove smo godine sakupili nešto manje, 50 kila jer ova generacija maturanata ima samo jedan razred. Naša je škola prva u Hrvatskoj počela s akcijom darivanja brašna pod motom "Ne bacajmo brašno!" te smo jedini koji to kontinuirano činimo, rekla je Rotar pohvalivši učenike što su se ponovno odazvali ovoj humanitarnoj gesti i time pokazali da se zadnji dan škole može slaviti i na drugačiji način. Učenici Helena Đurić, Kristian Medak i Alexandra Marković koji su jučer prisustvovali donaciji kažu da je sramota da se u današnjoj teškoj gospodarskoj situaciji neki razbacuju brašnom.

- Hranu i inače ne bi trebalo bacati, a pogotovo kad znamo koliko je ljudi gladno, napominju učenici.

Iako su se sporadično u ovu akciju znale uključiti i još neke srednje škole u Puli, u Crvenom križu saznajemo da su brašno dobili samo od Medicinske. Brašno će, zatim, biti poklonjeno potrebitim osobama u sklopu paketa pomoći.


Buzet: Prodaje se škola sa bazenom

Prodaje se vila s bazenom, tema je kojom se ovogodišnja generacija buzetskih maturanata oprostila od srednjoškolskih klupa. Na školu su izvjesili natpis "for sale", ispred škole dovukli bazen na napuhavanje i ispunili ga vodom, a potom stali u njega i zasvirali i tako svirkom, već od ranih jutarnjih sati dočekivali ostale srednjoškolce i djelatnike škole.

Ne stoga što su ranoranioci, već su čitavu noć ostali budni da bi zadnji srednjoškolski dan proslavili u skladu s tradicijom i pobrinuli se za prepoznatljiv maturalni dekor. Iznijeli su stolice i klupe ispred škole, postavili improvizirani šank, okitili stabla toaletnim papirom, oblijepili ih trakama.

Duži niz godina običaj je da maturanti zapriječe glavni školski ulaz i time onemoguće održavanje nastave za ostale srednjoškolce, a potom zajedno odlaze u Sveti Duh na tradicionalni piknik za koji im dio troškova sufinancira škola, pa je tako bilo i ove godine. Maturanti završnih razreda Srednje škole Buzet, njih sedamnaest iz četvrtog razreda Opće gimnazije i četrnaest učenika trogodišnjih strukovnih programa za zanimanja elektromehaničar, automehaničar i strojobravar, obilježili su time kraj nastave.

Labin: Petarde umjesto brašna i jaja

Pokisli i humani, tako je ravnatelj SŠ Mate Blažine Labin Čedomir Ružić opisao maturante, njih oko 150, koji su na ulicama bučno, zviždaljkama i sirenama, proslavili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Kiša im nije, namočenima iznutra pivom i vinom, odveć smetala u dijeljenju radosti s prolaznicima, a da su ipak više od razularene ekipe, kakvom ih vide dežurni mrgudi, dokazali su plemenitim činom; novac prvotno prikupljan za šator na starogradskom trgu pretočili su u prilog za kolegu iz prvog razreda koji se liječi u riječkoj bolnici.

Pohvale i zbog činjenice da ni ovom zgodom nije bilo rasipanja brašna i bacanja jaja, što je dio folklora u drugim sredinama; pukla je tek pokoja petarda. Petarde su odjeknule i u četvrtak u hodnicima škole, a radi sigurnosti đaka, prema odluci nastavničkog vijeća, nije bilo nastave.

- Ove godine su slabiji, nemaju čak ni muzike, ocijenila je trafikantica "predstavu" maturanata na Titovom trgu. Majice sa zanimljivim natpisima, međutim, nisu izostale. "God save the Germin", kočilo se s onih elektrotehničara, koji su prezime i fotografiju svoje razrednice Roberte stavili na zastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Na leđima su, pak, otisnuli: "Električari i djevice griješe samo jednom".

Feštarski dojam možda poprave na zabavi u vlastitoj režiji u KUC-u Lamparna, finalnoj postaji njihove karavane, odakle je, barem ispočetka, odjekivao nevjerojatan glazbeni mišung: Nirvana, narodnjaci, Rozga, Let 3… (N. SOFTIĆ; M. JERIN; G. ČALIĆ ŠVERKO; I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter