Navala na "dionizijske hramove" Gračišća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uglavnom vedro nebo, uz poneki zapuh bure, konačno se smilovalo Gračišćanima koji su na Uskrsni ponedjeljak organizirali 22. izložbu vina središnje Istre. Vrlo uspješnu kažimo odmah, jer su ulice srednjovjekovne jezgre ovog gradića bile prepune posjetitelja iz Istre, Liburnije, Slovenije i Italije, kao i brojnih turista nepoznatog jezičnog naglaska što je sačinjavalo vrlo živu cjelodnevnu vrevu koja se uglavnom sastojala u obilascima konoba i štandova s hranom.

Tih degustacijskih konoba razmještenih po zakucima drevnog naselja bilo je ove godine devet s bijelim sortama (označene žutom zastavom), šest sa crnim sortama (označene ljubičastom zastavom), a još su tu bile konoba s vinom za prodaju i konoba s pršutom i sirom. Degustacijske čaše (70 kuna) s kojima se moglo obilaziti "dionizijske hramove" vrlo su se dobro prodavale, pa vjerujemo i da će kako organizatori, tako i vinari biti zadovoljni nakon podvučene crte.

Posjetitelji smotre u Gračišću mogli su birati između 188 uzoraka vina koje je izložilo 77 vinara odnosno kušati između dvadesetak sorti vina: malvazija, muškat, chardonnay, bijelo stolno, pinot bijeli i sivi, sauvignon, merlot, cabernet sauvignon, crno stolno, refošk, borgonja, merlot i teran i još nekoliko drugih vina. Uz to se dobro prodavao istarski pršut i sir, a većinu je zainteresirala bogata ugostiteljska ponuda.

Umjesto jednog ove godine na smotri su u poslijepodnevnim satima proglašena dva vinska šampiona smotre budući da su dva uzorka vina po ocjeni Povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam dobila jednak broj bodova (86,67).

Prva je istarska malvazija Avangarde proizvođača Vina Tomaz iz Motovuna koje je najbolje ocijenjeno bijelo vino, a druga Teran Gran riserva proizvođača Zigante d.o.o. iz Grožnjana. Od ostalih proizvođača možemo skupno kazati da su malvazije zaslužile 12 zlatnih odličja, dok su crna vina dobila devet zlatnih medalja.

Srebrna odličja podijeljena su za 37 bijelih i 31 crno vino, dok se broncom okitila 22 bijela i 19 crnih vina. Iako je teško ocijeniti koliki je broj posjetitelja u ponedjeljak šetao ulicama Gračišća o navali dovoljno govori da je zbog broja ljudi povremeno bilo otežano komuniciranje mobitelom, a u nekim dijelovima mjesta povremeno je nestajalo struje, međutim, to nije nimalo poremetilo zabavu koja je za mnoge trajala do kasno u noć.

Goste su tijekom cijelog dana zabavljali pučki glazbenici, a nakon zatvaranja konoba uslijedila je glazbena zabava uz DJ Nikolu z Kukurini te konačno koncert beogradske grupe S.A.R.S.

Obi u kanobi

- Prije svega sam došao iskušati nova vina, koja stvarno volim i lijepo je provjeriti kakva je bila prošla vinska godina, odgovara riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kojeg smo uhvatili u jednoj konobi, na pitanje što ga privlači na gračašku smotru.

"S druge strane Gračišće je jedno lijepo, malo mjesto u kojem je uvijek ugodno biti. Veliki sam prijatelj s općinskim načelnikom, a i Rijeka i Gračišće imaju istog zaštitnika sv. Vida." No, nije samo riječki "capo" vjeran Gračišću, već su to i Riječani koji čine i trećinu gostiju smotre. "Riječani su možda već sada najbrojniji posjetitelji, a do popodneva mislim da će dominirati ", kaže Obersnel, a mi dodajemo "naročito Riječanke". "Koliko sam ja uspio vidjeti to je točno", zaključuje Obersnel. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter