Nastavljeno čerupanje Vallelunge

Devastirana Vallelunga (D. MEMEDOVIĆ)
Devastirana Vallelunga (D. MEMEDOVIĆ)

Području bivše vojne zone Vallelunga na sjevernom dijelu pulske luke prijeti jednaka sudbina kao i obližnjem području Monumenata koje je u potpunosti devastirano. Dio vojne zone u pulskom zaljevu koji je najduže ostao netaknut, po svemu sudeći, izgubio je bitku. S obzirom da ga nitko ne čuva, ponuđen je na pladnju sakupljačima sekundarnih sirovina, bakra i željeza iščupanih iz električnih instalacija zgrada, potom škura, garažnih vrata, a očevici tvrde čak i tračnica i obrađenog kamena s građevina.

Lov na sirovine

- Na Vallelungi ljudi i dalje devastiraju, ruše i kradu, kaže nam tako jedan stanovnik obližnjeg Velog Vrha koji gotovo svakodnevno svjedoči devastaciji ovih bivših vojnih zona. Štoviše, ljut takvim razvojem situacije, samoinicijativno je armiranom šipkom zatvorio jedan od ulaza u Vallelungu da sakupljači sekundarnih sirovina ne bi mogli kombijima ulaziti s gornje strane u to područje. Dok je to činio u tri navrata sakupljači su ipak ulazili, a, vidjevši što čini, čak su mu i zaprijetili.

- Nakon što su "poduzetnici" izvukli bakar, koji očito ima najveću cijenu, sada su krenuli i na tračnice, kao i na zgradice koje polako ruše i uzimaju s njih kamenje. Jezivo je da Grad tako nešto dopušta, požalio nam se ovaj stanovnik Velog Vrha.

Prošlog tjedna s Vallelunge se zaljevom širio i dim, a uzrok mu je bio požar u jednoj od građevina. Doduše, osobe koje smo jučer zatekli na Vallelungi o cijeloj priči imaju drugačije mišljenje, pogotovo o požaru za koji smatraju da je podmetnut "iz viših razloga", a koji su, nismo uspjeli doznati. No, obilazak smo započeli s gornje strane područja gdje je uistinu armiranom šipkom zatvoren glavni ulaz, dok je na drugom ulazu to učinjeno lancem i lokotom. Ipak, ulaz za pješake na oba ulaza je otvoren, a u područje se vozilom može i okolo pa po obali.

Prozori razbijeni, škure odnesene

Tijekom cijelog pregleda područja nismo nigdje uočili krađu tračnica, no itekako je vidljiva devastacija Vallelunge, koja je u potpunosti zarasla u visoku travu i šipražje, idealno za veliku buktinju u slučaju požara. Dovoljna je jedna iskra i malo bure da sve plane u trenu. S gornje strane, gdje je postavljena nova bodljikava žica, sakupljači sekundarnih sirovina napravili su si prolaz, maknuli žicu i srušili dio zida.

Što se tiče građevina, svi su prozori razbijeni, škure odnesene, a čini se da je trajalo natjecanje u razbijanju prozorskog stakla kamenjem - nema jednog čitavog prozora. Baš kao što u nijednoj građevini nema električne instalacije koje su negdje počupane, a većinom stručno štemane iz zidova, zajedno s rasvjetnim tijelima. Koliko je vrijedna električna instalacija pokazuje i podatak da je ispred jedne građevine, očito obnovljene u posljednjih deset godina, čak iskopan i kanal te odneseni podzemni kablovi za napajanje. Upravo je u toj građevini nedavno buknuo požar, vjerojatno od paljenja izolacije na licu mjesta. (G. ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter