Nakon desetljeća zaborava oživljena "Kristova kruna"

Nastup žminjskih Rapčića izazvao je oduševljenje publike
Nastup žminjskih Rapčića izazvao je oduševljenje publike

Nakon više desetljeća zaborava, Žminj ponovno ima svoju autohtonu slasticu temeljenu na lokalnoj tradiciji i povijesti, nazvanu "gospodski kolač" ili "Kristova kruna" ili kako se u daljoj prošlosti ovaj kolač u Žminju nazivao na talijanskom, "corona di Christo".

Na žminjskoj Bartulji, najvećem istarskom sajmu, u subotu su ovu slasticu predstavile Olivera Francuz Damijanić, Anđela Damijanić, Marija Amelija Tanković i Vida Velan. Kristova kruna nekoć se u Žminju u bogatijim obiteljima pripremala za vjenčanja, krštenja, krizme i slične svečane obiteljske prigode i blagdane, a glavni su joj sastojak bademi. Recept, kojeg su na štandu pred žminjskom crkvom ove Žminjke prikazale i praktično, fazu po fazu, je relativno jednostavan: očišćene bademe treba pofuriti u kipućoj vodi, zatim oguliti, narezati na tanke štapiće, pomiješati s bjelanjcima tučenima sa šećerom, na masnom papiru oblikovati u krugove i lagano zapeći. Krune mogu biti veće ili manje, mogu se po želji posuti i šećerom u prahu, tope se u ustima, i jako su zanimljive, pa zamisao žena koje još pamte taj recept da ga u današnjici "rebrendiraju" i afirmiraju kao još jednu žminjsku zanimljivost zaslužuje svaku pohvalu.

Bartulja je prije svega sajam

Ovogodišnja žminjska Bartulja protegla se svojim sportskim, kulturnim i zabavnim programima na nekoliko dana, no Bartulja je prije svega sajam, vjerojatno najveći u Istri, na kome se nudi i prodaje svašta, od domaćih životinja, voća i povrća, do suvenira, kućnih potrepština, igračaka, odjeće, svega. No, jedna je namirnica zaštitni znak ovog sajma: šljiva, odnosno preciznije rečeno: kreka, ona najmanja plava šljiva od koje su kućanice odavno spremale marmeladu za zimnicu, a i kao svježa je omiljeno voće širom Istre. Stara uzrečica kaže: "Ko nisi kupija kreke na Bartulji, kako da nisi nanke bija na Bartulji", a pridržavaju li se posjetitelji Bartulje te uzrečice i danas, provjerili smo na pet-šest štandova na kojima su se šljive prodavale. Prodavači, koji su šljive većinom donijeli iz Kaldirštine i Cerovljanštine, kažu da stvarno mnogi kupuju šljive, neki kilu, neki dvije, neki tri, ali da to nažalost nisu kreke - zbog vlažnog i kišnog ljeta njima je "štajun" već prošao, već jedna druga, malo krupnija vrsta. Klasični sajamski štandovi inače su se prostirali duž žminjskog sajmišta, a u ulici od trga pred općinom prema trgu pred crkvom prevladavali su štandovi s domaćim proizvodima, vinom, medom, rakijama, suvenirima, rukotvorinama, a naravno da su u strateškim razmacima bili raspoređeni i štandovi s okrjepom odnosno jelom i pićem. Tipična sajamska vreva odisala je baš nekom specifičnom bartuljskom atmosferom, koju posebnu draž daju zvukovi raznih istarskih dijalekata koji se miješaju svuda oko vas.

Najstariji trkač rođen 1933.

Subota je na Bartulji osim bogatom sajmenom ponudom obilovala sportskim i zabavnim događanjima. U jutarnjoj humanitarnoj utrci "Žminj teče(ka)", kojom su od kotizacija prikupljana sredstva za liječenje djece oboljele od malignih bolesti, nastupilo je 54 natjecatelja. U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojio Tihomir Bobolanović iz Maraton kluba Uljanik, drugi je bio Vanja Jekić iz pazinskog Sportskog društva trickeri, a treći Ivan Stanić iz kluba TK Albona extreme. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Mladenka Čulibrk (PD Glas Istre), druga Irena Mosić Šajatović (AK Medulin) a treća, iz istog kluba, Kristina Klarić. Najstariji sudionik ove utrke bio je Josip Bepo Nadenić (r. 1933.) iz Maraton kluba Uljanik, a najmlađa sudionica bila je Klara Peruško (r. 2005.) iz Medulina.

U turniru u pljočkanju natjecalo se 12 ekipa iz cijele Istre, a među njima najspretnija i najsretnija bila je ekipa Alfa & Omega (Sandi Belas i Robert Zović), drugo mjesto osvojila je ekipa Murine (Vlatko Sarić i Toni Ahel), a treće ekipa 45. paralela (Elvis Krajcar i Samir Hafizović).

U organizaciji Kinološkog društva Rovinj, žminjsku je Bartulju ispunila i "Nacionalna izložba hrvatskih autohtonih pasmina pasa CAC HR i smotra ostalih lovnih pasmina". Na smotri nacionalnih pasmina predstavljena su ukupno 33 psa, među njima najviše tornjaka, zatim istarskih kratkodlakih i oštrodlakih goniča, te posavskih goniča.

Smotra pasa i konjički turnir

Za "mladog pobjednika" izložbe proglašen je pas Grof IGk  vlasnika Alda Opatića, a pobjednici po kategorijama i osvajači titule CAC-HR su istarski kratkodlaki gonič Astor vlasnika Ivana Rabara, tornjak Tramontana vlasnice Lorene Kovačiček, te posavski gonič Bela vlasnika Milana Kranjčića. Na smotri ostalih lovnih pasmina predstavljeno je osam pasa pasmina labrador retriver, engleski seter, njemački oštrodlaki ptičar, rodezijski ridžbek i srpski gonič. Za mladog pobjednika proglašena je labrador-retriverka Nola vlasnice Vesne Butković, a za zrelog pobjednika engleska seterka Ema vlasnika Predraga Demirovića.

Osim pasa na Bartulji su nastupili i konji, naravno sa svojim jahačima, na konjičkom turniru u preponskom jahanju kojeg je u Žminju organizirao Konjički klub Hiperion iz Zagreba. Nastupilo je devet konjanika, a pobijedio je Samuel Štoković na konju Dona (KK Hipos, Sveti Petar u Šumi), drugo je mjesto osvojila Simona Vojak na konju Sancta Dorina (KK Medulin), a treće Ana Bošnjak na konju Wueen Lady (KK Hiperion, Zagreb).

Predvečer su na trgu pred općinom nakon defilea žminjskim ulicama u prigodnom folklornom programu nastupili mali folkloraši iz Dječjeg vrtića Rapčići, žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana, Folklornog društva Cere, pulskog Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju, KUD-a Savičenta, te žminjski kantaduri odnosno pjevački parovi Marija i Milan Kranjčić, Mate Pucić i Jože Jurkota, Frane Šugar i Jože Galant. Zabavni program Bartulje završio je odlično posjećenim nastupom Jasmina Stavrosa, Maura Staraja i La Bande. (Zapisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter