Najstariji franjevac na svijetu proslavio 105. rođendan

Misu u čast fra Berarda vodio je biskup u miru Ivan Milovan (M. ANGELINI)
Misu u čast fra Berarda vodio je biskup u miru Ivan Milovan (M. ANGELINI)

U utorak je u samostanu i župi Sv. Antuna održana svečana misa koju je predvodio biskup u miru Ivan Milovan u čast fra Berarda Barčića, najstarijeg franjevca na svijetu. Fra Berard rođen je na Rabu, u selu Kampor 22. rujna 1910., a zaredio se 22. rujna 1925. godine. U utorak je tako proslavio 105. godina života i čak 90 godina od oblačenja habita, redovničke halje. Nakon bogatog životnog puta, već 37 godina živi u samostanu u Puli.

Ora et labora

Iako u poodmakloj životnoj dobi i narušena zdravlja fra Berard ipak je prisustvovao misi, a osim franjevaca, svećenika iz pulskih župa i brojnih vjernika i uzvanika, misi su prisustvovali i najbliži članovi njegove obitelji, 84-godišnji brat Slavko koji je stigao iz Ogulina, 80-godišnja sestra Marija koja je stigla iz Njemačke te brojni nećaci koji su se okupili u Puli sa svih strana svijeta. Kako saznajemo, fra Berard imao je desetoro braće i sestara, a dvije su mu sestre, sada već pokojne, bile časne sestre.

Kako je u prigodnoj propovijedi istaknuo biskup u miru Ivan Milovan, prenoseći rođendanske čestitke biskupa Dražena, život fra Berarda obilježen je služenjem crkvi i svijetu, molitvom i trpljenjem, a njegova visoka dob jedinstvena je u životu franjevačkog reda. Govorio je potom o značaju dugovječnog života i istaknuo da je to Božji dar koji se kod fra Berarda spojio sa konstantnom samodisciplinom, ali dobrim djelima koja donose zadovoljstvo u životu.

- Kao mladi dalmatinski fratar u Istru je došao u turbulentnim vremenima, u vrijeme ubojstva blaženog Miroslava Bulešića. Svi mi, njegovi đaci, sjećamo se ozbiljnosti u radu koju je oplemenio ljubavlju i prenio je na nas. Njegov svećenički život bio je uredan red i rad, Ora et labora kod njega je dosta bila životna krilatica, istaknuo je biskup Milovan.

Film o fra Berardu

- Kada dođu visoke godine, tada svaki dan treba reći Bogu hvala, ali je ovaj događaj poticaj i da naše godine prihvaćamo sa zahvalnošću, istaknuo je, između ostalog, biskup Milovan i prisjetio se govora pape Franje o "(ne)kulturi privremenosti" koja je ušla i u crkvu i u obitelji jer smo zaboraviti biti ustrajni, a spomenuo je i novu evangelizaciju za koju se zalaže papa, a koja označava ne samo govore i riječi ljubavi, već i konkretna dijela ljubavi, praštanja i pomaganja drugima.

Fra Berard obratio se na kraju misnog slavlja okupljenima, zahvalio biskupu što je predvodio misu njemu u čast, pozdravio svoju redovničku braću, posebno "anđele čuvare", kako ih je nazvao, koji mu pomažu prebroditi tegobe, rodbini i vjernicima te poželio da se jednog dana svi zajedno dana nađu u Božjem domu za vječnost. Iako je župniku pulske crkve sv. Antuna fra Tomislavu Hrstiću povjerio kako misli da mu je ovo posljednja misa na zemlji, svi su redom istaknuli kako sumnjaju u to, ali i istaknuli "neka bude Božja volja".

Simbolični poklon, tri broda (jedan simbolizira more, odnosno slobodu, drugi kruh ili hranu koju daje more, a treći blagostanje) u utorak je fra Berardu uručio pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Nakon svete Mise, u pulskom kinu Valli, premijerno je prikazan dokumentarni film o fra Berardu, redatelja Edija Benčića. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter