Najbrži Andrea Matković na tovaru Mirko Znorac

Slavljenik Andrea Matković s istarskim pršutom
Slavljenik Andrea Matković s istarskim pršutom

Pobjednik tradicionalne trke s tovari na sinoćnjoj gračaškoj Vidovi je 19-godišnji Andrea Matković iz Gračišća koji je najbrže što prejahao, što pretrčao, osam krugova uz masovnu podršku publike koja se dobro nasmijala prateći ovu osebujnu utrku.

Mladom jahaču, inače igraču NK Pazinke, nagradni je pršut dodijelio gračaški načelnik Ivan Mijandrušić, a prigodna će se nagrada već naći i za njegova partnera, magarca kojeg su za ovu priliku nazvali Mirko Znorac.

Naime, trka s tovari svake godine predstavlja parodiju nekog događaja, a ove je godine to bio haški tribunal, pa su tako magarcima nadjenuta izmijenjena imena pojedinih stvarnih ili izmišljenih okrivljenika toga suda: Ante Keš, Mladen Markeč, M. P. Tomos, Davor Dobarzet, Janko Babetko, Ivan Čorbak, Milenko Filiplić, Željko Šakić, Ivan Komande, Krešimir Ćoso, Ivan Basariček te, dakako, nije moglo proći bez Carle Del Ponte.

Drugo mjesto i pravi domaći ovčji sir osvojio je Mauro Erjavac iz Gračišća na tovaru Ivan Basariček, a treće mjesto i bocun vina osvojio je još jedan mladi Gračišćan Robert Sergo na tovaru Ante Keš. Utrka je startala na pucanj iz puške Igora Klarića, a viđeni su brojni padovi s magaraca te bjegovi ovih plemenitih životinja koje krasi odlika tvrdoglavosti.

Uz trku s tovari minule je nedjelje u Gračišću održan raznolik sportski program. Na boćarskom turniru slavila je ekipa Mandalenčići koja je u finalu svladala suparnike iz Češići, dok je treće mjesto pripalo Gračišćanima. U nogometnom turniru najbolji su bili nogometaši iz Funčići koji su u finalnom okršaju pobijedili ekipu Forteca iz Gračišća, dok je treća bila ekipa Svetog Petra u Šumi.

Održana je i biciklijada na trasi dugoj 34 kilometra kroz čitavu općinu na kojoj je nastupilo 30-ak biciklista.

Na kraju dana sve je završilo plesnom zabavom uz klapu Nevera iz Rijeke te Ribalta band čime je okončana trodnevna proslava u Gračišću, u petak je naime proslavljen Dan općine, u subotu je održan Festival istarskih maneštri, dok je nedjelja završila pučkom proslavom. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter