Najbolji brodeto obitelji Makovac iz Savudrije

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Najbolji brodeto od grmali u Funtani skuhala je ekipa službenog naziva "Ribari Savudrija" koju su činili i ribari i ribarice obitelji Makovac - Diego, Adriana, Franka i Debora. Drugo mjesto zauzela je ekipa Kreke ili punog naziva Kreativne Kaštelirke koju su činile Ester Diklić, Nevenka Kocijančić, Ernesta Ventin i Anđela Zugan, a treće ekipa ribarske kolibe Madalu iz Vabrige u sastavu Marko i Roberto Momić, Danijela Širol i Mateo Bernobić. Odlučio je tako žiri na jedinoj istarskoj fešti od grmali, kako ih zovu Funtanjani ili grancipori ili pak službenim nazivom grmalji, koja je u subotu u poslijepodnevnim satima održana u tamošnjoj luci.

Osim navedenih, u pripremanju brodeta snage su odmjerile i ekipe funtanjanske ženske udruge za zdraviji život Loza, njihovih sumještana, članova sportskog ribolovnog društva Grma, te tamošnjeg ugostiteljskog objekta Tonka. Feštu je lani pokrenula općinska Turistička zajednica sa željom da napravi manifestaciju za kraj sezone, afirmira Funtanu kao gastro destinaciju i upotpuni događanja u posezoni. A osim toga, grma ili u množini grmali, jedinstven je, funtanjanski naziv ovog raka u Istri.

Iako je obilna kiša u prijepodnevnim satima neumoljivo padala, organizatori ipak nisu odustali i to se pokazalo dobrim odabirom jer je nakon podne nebo obasjalo sunce, a toplo vrijeme privuklo brojne posjetitelje. Pod šatorom je prije podjele nastala velika gužva, a osim brodeta od grmali koji se prodavao po 35 kuna porcija, moglo se kušati i razne morske specijalitete. Budući da su se lani neki "borili" s čišćenjem grmali, ovaj put na svakom je stolu posjetitelje čekao jedan morski kamen i daščica umjesto batića, koji su itekako dobro poslužili. Kvalitetu pripremljenih jela ocjenjivao je žiri koji su činili stručni učitelji kuharstva i chefovi Stanislav Poropat i Pino Kuhar, poznati kuharski znalac i književnik Drago Orlić, bivša urednica i novinarka Glasa Istre Vesna Medvedec, te iskusni ribar Mario Ipša. Članovi žirija usuglasili su se da su svi brodeti bili dobri, a Orlić je uputio i malu kritiku "da škampima nije mjesto u brodetu od grmali, kao ni fužima, koji k tome još moraju biti dobro kuhani". No, sve je to bio dio dekoracije ili želje za eksperimentiranjem ili isprobavanjem nečeg novog. Kaštelirke su tako uz brodet umjesto palente kao prilog dodale krumpir, jer na kraju, ipak je gramper zaštitni znak njihova mjesta. Oni koji su se zaželjeli deserta mogli su ga nabaviti na štandu koji su držale članice Loze koje su nudile domaće kolače, kavu i grapu.

Zadovoljstvo uspješnom manifestacijom izrazili su i organizatori, načelnik Mladen Grgeta i Ana Milohanović Čehić, direktorica TZ-a.

- Zadovoljni smo kako je sve proteklo, bilo je puno posjetitelja, turista i domaćih, što je dobro s obzirom na vrijeme i doba berbe. I vrijeme nas je na kraju poslužilo. Dok samo lani imali samo ekipe iz Funtane, drago nam je da su se takmičenju odazvali i natjecatelji iz drugih krajeva Istre. Pripremili smo im 120 kilograma grmali i oko 12 kilograma sipa, kaže Milohanović Čehić. U ranim jutarnjim satima održano je natjecanje u udičarenju u kojem se natjecalo 11 ekipa i gdje su prvo mjesto osvojili članovi SRD Grma, drugo kolege iz porečkog Zubaca, a treće ekipa SRD iz Plomina.

Večer se nastavila uz zabavu Baredinesaura, Bambus Banda, Act Positive Dua i klape Rišpet, a cijeli se program odvijao pod voditeljskom palicom Maura Bernobića. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter