Na razgovor, igranje i čitanje novina dnevno dođe oko 150 penzionera

Brojni umirovljenici svakodnevno dolaze radi društva
Brojni umirovljenici svakodnevno dolaze radi društva

Čitaonica Kluba umirovljenika na Giardinima nedavno je proslavila deset godina rada. Ovoj okrugloj obljetnici prisustvovali su brojni uzvanici, ali i sve brojniji korisnici koji u ovim prostorijama borave svakodnevno. Kako je tada rekla ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović, otkako je Čitaonica otvorena, kroz nju je prošlo čak 2.800 članova, a njih 750 je lani obnovilo svoje članstvo. Čitaonica je u deset godina zabilježila više od 450 tisuća posjeta, a pročitano je čak pola milijuna novina. Upravo to bio je povod da provedemo dan s korisnicima.

Vrijedan kutak za razonodu

Kako smo saznali, dnevno kroz Čitaonicu prođe oko 150 osoba, nekad više, nekad manje, ovisno o periodu u godini, a ponekad i o vremenu. No, ono što je svima zajedničko, je da im ovi prostori nude mogućnost za druženje, igranje karata ili šaha, čitanje novina, ili jednostavno ispijanje kavice u ugodnoj atmosferi.

- Svaki dan dolazim u Čitaonicu, čak i poslijepodne. Volim igrati remi u paru, nekad i u troje ili četvero. Kartamo za gušte, nikad za pare, sada smo u penziji pa nemamo mi novac za to, kaže nam kroz smijeh Milan Paun, jedan od korisnika usluga Čitaonice Kluba umirovljenika kojeg smo zatekli u kartanju s Paškom Šimuncem.

I dok Milan ističe kako mu je to jedini kutak u gradu u kojem se može razonoditi, jer u gostionice ne ide, pa stoga dolazi i popodne u miru pročitati novine, Paško ističe da on poslijepodne ostaje kući i u svom naslonjaču čita dnevnu štampu, ali je zato jutro rezervirano za njihove svakodnevne kartaške igre.

Hasib Okić pak svakodnevno dolazi da bi igrao šah. I u tome je pravi maher. U Čitaonici nema prave konkurencije, kažu nam njegovi suigrači. Hasib skromno dodaje kako šah igra već 50  godina te je to, kaže, jedino što zna. I skuhati ručak!

- Nemojte ih slušati, ne pobjeđujem uvijek. Nekad ja, nekad netko drugi, ali stvarno volim igrati. Nekad sam išao i po turnirima. Dok sam radio sudjelovao sam na radničkim sportskim igrama pa smo igrali po cijeloj državi, ali i vani u Njemačkoj, Mađarskoj, svugdje, ističe Okić i dodaje da pulski umirovljenici imaju pravu sreću što im je otvoren ovakav prostor koji je, prema njegovom mišljenju, rijetkost u Hrvatskoj i da bi mnogi poželjeli imati ovakvo mjesto za razonodu, gdje im je toplo, a mogu doći tijekom cijelog dana. - Ja češće dolazim poslijepodne, jer mi tako više paše, ali i ujutro, kadgod imam vremena, zaključuje Hasib Okić.

Priča sa svih strana svijeta

A da je Čitaonica doista mjesto susreta različitih ljudi koji su svoj radni vijek proveli na sve četiri strane svijeta svjedoči i Klaudio Diminić koji sa svoje 82 godine ima iza sebe vrlo živopisan radni vijek. Proveo je naime čak tri desetljeća na brodovima, što na onima duge plovidbe, što na ribaricama.

- Sjećam se kada sam imao 17 godina, 1952. godine, bio sam na putničkom brodu koji je išao iz Trsta u Egipat. Na brodu je bila i prelijepa talijanska "kraljica pamuka" iz Egipta. Ona je imala 30-ak godina, a ja 17. Dalmatinci su bili šefovi, i prvi i drugi konobar, a ja zadnji, treći, "mali od sobe". Ona je pitala tko zna talijanski i ja sam se jedini javio, tako da sam joj bio pomagač tijekom mjesec dana plovidbe do Aleksandrije. Prošli smo i Libiju i Siriju…, a na kraju, kad sam joj iskrcao kofere, dobio sam takvu manču veću nego je tada bila moja cjelogodišnja plaća, ispričao nam je Klaudio Diminić.

Sjetio se i svog susreta s Atlantskim oceanom i puta Biskajskim zaljevom kada je, kaže, more toliko valjalo da je tri dana proveo zavezan špagama za krevet. Dodaje kako je u životu putovao na brodovima Jadrolinije i vidio gotovo cijeli svijet, a na pitanje gdje mu je bilo najljepše, brzo odgovorio - "blizu doma". Sada svoje umirovljeničke dane provodi u Čitaonici gdje je, kaže, skoro svaki dan. Vrijeme krati čitajući novine, ali ne karta, to je, pojašnjava, radio čitav život na brodu jer druge nije bilo, pa mu sada to više nije gušt.

Jedan od redovnih čitatelja dnevnih tiskovina je i Miroslav Opačak: - Otkad sam otišao u mirovinu imam slobodnog vremena, počeo sam dolaziti u Čitaonicu, a nakon nekog vremena to se pretvori u naviku. I tako sada dolazim redovno, svaki dan. Pročitam tri dnevne novine, uz kavicu malo popričam s prijateljima, ali tiho da ne smetamo drugima. Ne igram niti šah, niti karte, a nisam baš zainteresiran niti za tečajeve koji se ovdje organiziraju. Ali vrijeme ovdje brže i ljepše prođe u društvu, kaže nam na kraju Opačak.

Aktivnosti u Čitaonici

Čitaonica Kluba umirovljenika Pula otvorena je u prosincu 2006. godine u prostoru bivše Gradske knjižnice i čitaonice, u samome središtu grada. U prostoru Čitaonice nalazi se 80 sjedećih mjesta gdje je umirovljenicima omogućeno čitanje novina, pohađanje kreativnih radionica, priprema kulturno-zabavnih programa, informatičko opismenjivanje i stjecanje drugih vještina, informiranje o socijalnim i o pravima iz mirovinskog osiguranja, edukacija o zdravom i kvalitetnom starenju i drugo. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio MILIVOJ MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter