Na Ćićariji više od 30 centimetara snijega

U Danama napadalo više od trideset centimetara snijega (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U Danama napadalo više od trideset centimetara snijega (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zima je na krajnjem sjeveru poluotoka pokazala svoje zube, snježni vikend zabijelio je Ćićariju, temperature su se noću spustile do minus sedam stupnjeva Celzija, a mjestimično je napadalo i više od trideset centimetara snijega. Snijeg je počeo padati u petak poslijepodne, u subotu je Ćićariju obasjalo sunce, a u nedjelju ju je zahvatio novi snježni val. No na istarskom Krasu spremni su za sve vremenske prilike - za njih je snijeg zimi uobičajeno stanje. Nećakinju i tetu; Sanju Buljević i Brunu Poropat iz Dana, zatekli smo u šetnji zasnježenim krajolicima. Snijeg ih, kažu nije iznenadio.

- Sve je mirisalo na snijeg, dok vidiš iz Slovenije prve oblake, znaš da će sniježiti. Mi smo tu na granici, priča nam Bruna Poropat. U Danama danas živi manje od deset stalnih stanovnika, ali zato ima puno vikendaša.

- Preko tjedna je selo pusto, a vikendom je živo, isto kao na otocima, usporedit će Bruna. U obitelji Poropat za zimu su se pravovremeno spremili, osigurali su trideset metara drva za ogrjev.

- Osnovne stvari moraš imati, škrinje su pune, a sami mijesimo kruh, priča Bruna. Dodaje da opskrba nije nikakav problem jer su ceste prohodne. Dane su na raskrižju putova; 18 kilometara dijeli ih od Buzeta, do granice u Jelovicama desetak, a do Rijeke starom cestom preko Vodica, Muna i Žejana, svega je 35 kilometara. Sanjina mama, Silvana Zupičić, 76-godišnjakinja iz Dana zadovoljna je što je snijeg uljepšao dolazak zvončara ili zgončara Ćićarije koji po cičoj zimi obilaze sela istarskog Krasa i svake godine iznova zvucima harmonike, zvona i arhaičnog volovskog roga prizivaju proljeće. Dočekala ih je s toplim napitcima i fritulama- kako se i priliči.

Nekada je u samo Danama bilo više od dvjesto stanovnika, a danas ih je gotovo toliko u svih četrnaest sela istarskog Krasa. U selu su radile čak tri gostione, jer do otvaranja Tunela Učka, kroz Dane je prolazila glavna cesta za Rijeku. Jedna je bila otvorena u kući Elde Stanković, rođene Poropat.

- Kada su roditelji umrli, gostiona je prestala s radom, prisjeća se Elda koja povremeno živi u Rijeci, a povremeno u Danama. Elda ima dvije sestre, jedna također živi u Rijeci, druga u Kopru i izmjenjuju se u obiteljskoj kući na istarskom Krasu. Na povratku iz Dana, u Brestu zatičemo Eda Brljavca zauzetog omiljenim zimskim sportom na Ćićariji, čišćenjem snijega sa okućnice. Kuća mu je uz samu cestu koja iz pravca Buzeta kroz Brest, vodi prema Danama i graničnom prijelazu Jelovice. Zadovoljan je Zimskom službom Istarskih cesta.

- Ceste su prohodne, čiste ih jako dobro, ujutro, navečer, po noći, pohvalit će cestare Brljavac. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter