Na Badnjak podijeljeno 500 porcija plave ribe

Pripremljeno je 120 kilograma sardela (D. ŠTIFANIĆ)
Pripremljeno je 120 kilograma sardela (D. ŠTIFANIĆ)

S 500 porcija sardela na ribarski počašćeni su na Badnjak građani Pule u sklopu programa Prosinac na tržnici koji organizira Tržnica Pula s agencijom Avenue i Rock Caffeom. Kako i priliči uoči Božića, u velikoj je padeli prijepodne pripremljena posna, ali i obilata marenda s ogromnom količinom plave ribe i vrlo brzo podijeljena.

- Tu je 120 kilograma sardela, zadnje friške koje su se mogle dobiti u ponedjeljak, prije nego je nastupio lovostaj koji traje sve do kraja siječnja, rekao je Budimir Žižović, radijski voditelj, pjesnik, promotor, gurman i glavni meštar kada je pripremanje marendi u velikoj padeli riječ.

Sardele su frigane u dubokom ulju, za što je bilo potrebno čak 40 litara. Važno je napomenuti da se ne čiste, što je odlika načina na ribarski, a tako se i jedu - bez čišćenja. S obzirom da su porcije brzo podijeljene, upute kako se konzumira sardele na ribarski Puljanima i nisu bile potrebne. Isfrigana se plava riba soli tek nakon što se izvadi iz vrelog ulja.

Dok se pripremala prigodna riblja marenda, na tržnici su svirali Serđo Valić i Magnolija, a kao gosti na binu su se penjali Ive Škuflić Brico na harmoniki, Ive Žagrić i Pere Škuflić na organićima, Milan Milotić i Pere Brgić kantajući na tanko i debelo… Nakon izvođača tradicionalne istarske glazbe na trgu pored tržnice nastupio je Fiorin Jazz Orchestra s Ivonom Fabris.

Sljedeće marenda na pulskom markatu planirana je na Staru godinu. (Z. STRAHINJA, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter