Mošt istisnut djevojačkim nogama postat će pjenušac

Rovinjski festival vina (M. ANGELINI)
Rovinjski festival vina (M. ANGELINI)

U sklopu Dana grada Rovinja i blagdana svete Eufemije, sinoć je na malom molu i duž rive, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća održan Rovinjski festival vina, koji su i ove godine organizirali članovi Udruge "AgroRovinj".

Prema dobroj staroj užanci, da bi se degustirala istarska malvazija, proizvedena u vinskim podrumima čak trideset i dva rovinjska proizvođača, na čelu s najpoznatijima - Dobravcem, Vivodom, Žužićem, Babićem, Matoševićem, Šuranom, Lančom, Poropatom i Janjom Debeljuh te u vinima Ivice Matoševića, Radovana, Rossija, Cossetta, Tercola, Trapana, Armana, Benvenutija, Cattunara, Kozlovića, Tomaza, Zigantea, Degrassija i drugih, bilo je potrebno pribaviti čašu s amblemom, po cijeni od 70 kuna. Nakon toga svatko je mogao kušati i uživati u vinskim kapljicama do mile volje, dok se imalo force.

Velike bačve nasred trga

Snage za popiti, bilo da je riječ o domaćim, ali i mnogobrojnim stranim gostima nije nedostajalo, tim više jer je dobra kapljica bila poduprta besplatnim ićem, odnosno porcijama sardela kojima je Grad počastio svoje sugrađane. Ribu na gradelama pripremali su i pritom zamirisali rivu članovi Udruge Kuća o batani. Naravno, nije nedostajalo ni dobre glazbe za što su se pobrinuli odlično raspoloženi svirači KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela, folk sastav Batana, Sergio Preden Gato, Ricky Bosazzi Quintet, Trio Biba, Vlado i Ligio, Midi pjevači i Solisti di Biba, Duo On Line, Master band i Party band.

Da sve ne bi ostalo na vinsko-degustacijskoj priči, pobrinula se očuvana tradicija. Naime, fešta je počela demonstracijom klasične prerade grožđa s onim posebno atraktivnim dijelom - gnječenjem grožđa djevojačkim nogama. Natjecanje u gnječenju grožđa u velikim bačvama na sredini gradskog trga privuklo je šest natjecateljskih ekipa koje su dale sve od sebe da istisnu što više litara mošta. Ipak, u "radu nogu" najuspješnija je bila ekipa Rovinjskih rukometašica koje su istisnule 11,5 litara, a samo s pola litre manje mošta slijedila ih je ekipa Srednje škole Zvane Črnja.

Magareća obitelj za fotkanje

Trećeplasirane su bile Rovinjske mažoretkinje, četvrte po učinku Pazinjanke pod imenom "Boškarin" te Odbojkašice Rovinja i naposljetku ekipa Istrijanke. Zajedničkim snagama one su istisnule 120 litara slatkog mošta, koji je publika također imala prilike degustirati. Kako saznajemo od Kristijana Damijanića, člana Udruge AgroRovinj, od dobivenog će se mošta na Stručnom studiju vinarstva u Poreču proizvesti pjenušac imena "Rovinjska kapljica".

- Nadamo se i očekujemo oko stotinjak boca pjenušca, koji će se moći isprobati na sljedećoj Seljanskoj Antonji, rekao nam je Damijanić.

I dok se vino pilo u potocima i znalački komentirala svaka ispijena čaša, svi su bili složni da je najljepši prizor bila magareća obitelj - mali pulić uz majku i odraslog magarčića, u vlasništvu Gorana Galanta i Dorijana Qurantotta. Mnogi su iskoristili priliku fotografirati se uz njih, a tovar k'o tovar, miran i poslušan satima je stajao na trgu i pozirao. Mladim djevojkama dopustio je i da mu se popnu na leđa i fotkaju za Facebook. Moderan čovjek 21. stoljeća ostao je zatečen ljepotom prizora starinskih užanca i domaćih, seoskih životinja. (Napisala Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter