Monte Librić: Ples s knjigom u dječjoj ruci

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

"Pula je, Pula je grad na sedam brežuljaka, Pula je Pula je grad knjiga i sedam patuljaka. Monte Librić Pula je ostvareni dječji san, Monte Librić Pula je grad knjiga svima znan…" orilo se u petak  iz dječjih glasova na glavnom gradskom trgu Forumu. Tako je, plesom i pjesmom više stotina djece pulskih dječjih vrtića i osnovnih škola na pulskom Forumu najavljen 8. Festival dječje knjige Monte Librić koji počinje u ponedjeljak 20. travnja.

Himna Librića

Predfestivalaska akcija pod nazivom "Flash mob, pokret s knjigom" održana je upravo kao najava predstojećem Monte Libriću, a izazvala je opće oduševljenje djece, ali i mnogobrojnih posjetitelja, uglavnom roditelja te baka i djedova, kada je, kažu procjene, čak 700-tinjak djece, svi kao jedan, zaplesalo na zadanu koreografiju uz zvuke himne ovogodišnjeg Librića.

Prije nego su zasvirali prvi taktovi, uslijedila je "prozivka" svih koji su sudjelovali u manifestaciji, a zatim su s knjigama u rukama, počeli prvi plesni koraci. Iako ih je bilo puno, nisu se dali smesti, i koreografija je odlično odrađena što je publika nagradila velikim pljeskom.

Koreografiju je osmislila Andrea Gotovina, dramska pedagoginja INK-a. Osmi po redu Festival dječje knjige Monte Librić koji će se od 20. do 26. travnja održati u prostorijama pulske zajednice Talijana- Circola, ove će godine promociji dječje knjige pristupiti izvan njezinog uobičajenog okvira. Polazište brojnim programima bit će tema pod nazivom Knjiga u pokretu, koja se kritički osvrće na stereotip razmišljanja o knjizi kao statičnom kulturološkom fenomenu te pokazuje koliko knjiga može biti dinamičan i živ proces koji nas pokreće. Festival će knjigu smjestiti i u kontekst stvarnog kretanja i postaviti tako knjigu i sport "rame uz rame", kao ravnopravne aktivnosti svakog odrastanja.

Dječji ples

U skladu s time današnji događaj "Flash mob, pokret s knjigom" osmišljen je tako da spaja knjigu s igrom i plesom, odnosno knjigu s pokretom.

- Koreografija je osmišljena kao najava Monte Libriću, a zamisao je bila da veliki broj djece zajednički otpleše ples, uz zvukove ovogodišnje himne, rekla je Gotovina, pojašnjavajući da su prije jučerašnje manifestacije svi pulski vrtići i osnovne škole dobili CD s koreografijom koju su vrijedno vježbali proteklih dana.

Da im se trud isplatio, pokazali su to jučer na Forumu kada su gotovo bez greške, svi kao jedan, otplesali zadanu koreografiju te razveselili sve koji su jučer prisustvovali ovom jedinstvenom događaju. Pripreme za ovu akciju trajale su posljednjih mjesec dana, a djeca su putem video-snimke koja je poslana vrtićima uvježbavala pokrete.

Voditeljice jučerašnjeg programa na Forumu bile su Rea Korani i Iris Mošnja, a sudjelovali su i plesači-voditelji, polaznici dramskog studija Istarskog narodnog kazališta Filip Lugarić, Patrik Lazić, Dora Brkarić, Mateja Kurilić, dok su koordinatorice bile studentice Odjela za odgoj i obrazovanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. (N.SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter