Miss Roža i mister Frenki ponos Istre

Naj-koza Roža i njen ponosni vlasnik (M. MIJOŠEK)
Naj-koza Roža i njen ponosni vlasnik (M. MIJOŠEK)

Danas je, na petnaestom po redu izboru za naj-kozu održanom u Žlinji, prostoru podno kaštela u Svetvinčentu, u sklopu trećeg Festivala sira, za najljepšu kozu Istre izabrana koza Roža, vlasnika Veljka Bankovića iz Bankovci kod mjesta Juršići. Odlučio je tako peteročlani žiri u kojemu, su pored predsjednika Alfreda Jadrejčića, bili Kornelija Benazić, Klaudio Tomaz, Draženka Moll i Mauro Staraj.

Vlasnik miss Istre Veljko Banković kazao je da je vrlo ponosan i sretan jer se radi o pravoj istarskoj kozi te je žiri izborom njegove Rože napravio pravu stvar.

- Roža daje četiri do četiri i pol litre mlijeka dnevno, što je vrlo dobar prosjek. Imam tek nekoliko koza i držim ih isključivo radi podmirivanja potreba moje obitelji za mlijekom i sirom, kazao je ponosno Banković.       

U veseloj atmosferi za koju su, uz nekoliko stotina posjetitelja, bili zaduženi radijski voditelji Šajeta i Danijela Dorani s Radio Pule, za Rožinu prvu pratilju izabrana je koza Lori vlasnika Davora Milovana iz Režanci, dok je titula druge pratilje pripala kozi Belindi vlasnika Jana Kentiva iz Fažane. Najizvornijom kozom proglašena je koza Medulinka, vlasnika Davida Trenta iz Galižane, čija je druga koza imena Kolarinka odnijela titulu "najsimpatičnije". Respektabilnu titulu koze "s najvećim cicam" odnijela je pak koza Francuskinja vlasnika Roberta Fabrisa s područja Tinjana.

Kako u ovoj svetvinčentskoj priči ima mjesta i za grublji spol, tako je titula naj-prča, odnosno mistera prča, po ocjeni žirija pripala Frenkiju, vlasnika Miljenka Sandrića iz Juršići. Za najveći rog Istre izabran je prč Janko, vlasnice Nataše Murkić iz Loborike.

Treći Festival sira u Svetvinčentu organizirala je Zadruga Dva roga uz izvršnog organizatora Motortech Agency iz Pule te potporu Općine Svetvinčenat i Turističke zajednice Svetvinčenat. (Nera SOFTIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter