Miletić: Sva postignuća su zajednička

Tradicionalni blagdanski prijem Županije i Grada Pule (N. LAZAREVIĆ)
Tradicionalni blagdanski prijem Županije i Grada Pule (N. LAZAREVIĆ)

Tradicionalni prijem Istarske županije i Grada Pule u povodu predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, organiziran u četvrtak u galerijsko-izložbenom prostoru Sveta srca, bio je prigoda da čelni ljudi županije i Grada Pule - župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić rezimiraju godinu iza nas te podjela svoja očekivanja od nove, 2017. godine.

- Ponekad valja zastati i pogledati unatrag da vidimo što smo tijekom proteklog razdoblja učinili ali i što nas još očekuje, kazao je gradonačelnik Miletić uputivši zahvale brojnim okupljenim djelatnicima iz javnog i privatnog sektora ali i svim svojim sugrađanima jer su, kako je naveo, sva postignuća koja su ostvarena u prošloj godini zajednička.

Rekordna turistička sezona

- Ovo je dobar trenutak da se prisjetim barem nekih bitnih trenutaka poput još jedne rekordne turističke godine za naš grad, 160. obljetnice pulskog brodogradilišta Uljanik koji je gradio i izgradio grad, brojnih dostignuća u kulturi i sportu, naše zlatne olimpijske Mikele Ristovski, humanih pojedinaca poput darivatelja krvi i doantora ali, nažalost, i svih onih pojedinaca koji su nas prerano napustili, naveo je Miletić.

Kazao je kako je godina, unatoč brojnim izazovima, ipak bila radna i intenzivna te je u gradu uspješno ostvareno niz značajnih projekata, a neki su započeti te se njihova realizacija očekuje iduće godine. Nabrojao je tako početak gradnje dugoočekivane nove bolnice, proširenje pulske zaobilaznice, započet projekt gradskog bazena, uređenje Trga kralja Tomislava ali i uređenje brojnih dječjih igrališta, starogradske jezgre…

Svima je čestitao "srićan Božić" i poželio puno zdravlja te da "štimamo jedni druge i činimo dobro te pomoremo kad god to moremo".

Dizanje socijalnog i zdravstvenog standarda

Okupljenima se obratio i župan Flego riječima da je godina iza nas bila izrazito turbulentna, s tri vlade i tri premijera, ali je Istra i u takvoj godini uspjela ostvariti zavidne rezultate. Njih je pak podijelio u dvije grupe - na one koje spadaju u strateške dokumente kojima će se dugoročno determinirati daljnji razvoj Istre u turističkom, kulturnom, socijalnom i zdravstvenom segmentu te kapitalne projekte - od početka gradnje nove bolnice, domova za starije i nemoćne do izgradnje srednjih škola.

- Brojke govore same za sebe. U Istri trenutno imamo 5.551 nezaposlenog što je 28 posto manje nego lani, a čak 46 posto manje nego prije tri godine, a ono što me posebno raduje je rast zaposlenih građana te BDP koji je tri posto veći od ostataka Hrvatske, kazao je Flego dodajući da su u idućoj godini definitivni prioriteti završetak izgradnje bolnice, provedba brojnih projekata iz europskih fondova za koje je već osiguran novac, zatim rad na navodnjavaju "žedne istarske zemlje" te ulaganje u srednje škole u Labinu, Bujama, Poreču. Posebno je istaknuo daljnje dizanje standarda u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi te poručio svima da ćemo u idućoj godini biti jpj uspješniji i bolji, na dobrobit svih sugrađana.

Inače, na prijemu su se okupili brojni uzvanici iz političkog, gospodarskog, obrtničkog, kulturnog, obrazovnog, vjerskog i sportskog života grada i županije, a u zanimljivom kulturno-umjetničkom programu nastupile su pjevačice ženske vokalne skupine "Parentine". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter