Maškarano veselje razbudilo centar Pule

Uvijek atraktivni Zvončari stigli su iz Ptuja
Uvijek atraktivni Zvončari stigli su iz Ptuja

Treća godina održavanja pulskog karnevala, nakon nekoliko dugih godina zatišja, pokazala je da našem gradu zaista treba grupa entuzijasta koja će svojom dobrom voljom cijeli grad probuditi iz zimske letargije. U subotu ujutro na pulskoj je Karolini započelo okupljanje maškaranih skupina koje su pristizale u veselom raspoloženju iz svih krajeva Istre, Kvarnera i Slovenije. Njihova pjesma i svirka istovremeno su privlačile sve veći broj građana od kojih su se neki i sami maskirali, no ipak je većina njih maskiranje prepustila svojoj djeci ili unucima.

Od brižnih penzića do šeika

- Jako smo zadovoljni odazivom. Još nismo veliki kao Riječki karneval, ali ovako nastavimo, doći ćemo i do toga. Ove su se godine na karneval prijavile 23 grupe, a stigla je 21 grupa, jer su se ostali razboljeli, nažalost, pa su morali otkazati dolazak. Sve zajedno će biti oko 600 sudionika, ali zapravo će ta brojka biti puno veća jer vidim da je stiglo jako puno maskirane djece, što mi je jako drago. Žao mi je što se "mali" i "veliki" karneval ne spoje, pa da se i dječji karneval održava istovremeno kada i naš, to bilo puno ljepše, puno veće, a i uštedjelo bi se dosta novaca za organizaciju, rekao je meštar karnevala Damir Pletikos Koroman iz Udruge za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine 2013.

Nakon okupljanja maškaranih skupina, sudionici su veselo krenuli prema Areni ispred koje je ove godine bila postavljena prva pozornica za prvo predstavljanje skupina. Zatim je karnevalska povorka krenula prema Portarati gdje je počela prava fešta uz grupu The Night Express. Zaista je bio pravi doživljaj biti jučer u centru koji je bio prigodno ukrašen sve od Karoline do Zlatnih vrata. Tom su trasom jučer prošle vile koje su gradile pulsku Arenu i sam car Vespazijan iz Karnevalske grupe "Veli Vrh-Valmade", a izravno iz noćnog ribolova stigli su Krnički peškadori zajedno sa svojom barkom i ponekom ribaricom. Ližnjanske maškare su se obukle u brižne penziće i za sobom vukli veliki zeleni kontejner na kojem je bio ispisan poznati stih "Ja sam penzić gol i bos, u kontejner guram nos", a kakvi bi zapravo naši penzići htjeli biti, pokazala je Udruga umirovljenika iz Viškova koja je u Pulu stigla odjevena u arapske šeike, dok su se Talijani iz Buja za ovu prigodu prerušili u Holanđane.

Atraktivni zvončari

Iz Ilirske Bistrice stiglo je strašno Krvavo stegno, iz Izole Istarski rožari s grupnom maskom Mešano, a iz Ptuja su nam stigli uvijek atraktivni zvončari s grupnom maskom Korant. Na koje se sve načine može pedalirati do zdravlja predstavili su nam zabavni veliki i mali klauni s područja Bujštine, iz Koromačna nam je stigla tamošnja Mafija, iz Podgaća Zgončari i divojke u kamižoten, a Čokoldinda, Trampolini i ostali bilosvetski ročnici i kurtizane došetali su u Pulu iz Fažane.

Mnoge od ovih skupina nastaviti će karnevalski pohod i u Rijeci, pa su tako i u Pulu stigle neke maškarane skupine s tog područja s tematskim maskama Sva blaga sitih i pijanih, Jajca na oko Pehinarska gospoda i Bailando. Sa dječjeg se karnevala na "velikom" karnevalu pojavila jedino skupina Meduze iz Osnovne škole Stoja, a u povorci su se našli i Novi turisti u Istri iz Pule, te nezaobilazan Divlji Zapad iz Manjadvorci.

Odlična zabava na Portarati potrajala je do poslijepodnevnih sati, no karnevalu u Puli tu nije kraj. Prilika za maskiranje i "ispuhavanje" od svih svakodnevnih problema i briga biti će i u utorak kada će već tradicionalno na Velom Vrhu kod semafora u 19 sati spaliti ovogodišnjeg krivca za sve naše nedaće, pusta koji ove godine nosi ime "Ladro Lenković Ina Hepina Va Žepina", s početkom u 19 sati, a sve će uzvanike čekati fritaja. (Patricija SOFTIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter