Kroz pljusak od konobe do konobe, i tako 18 puta

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Usprkos kiši, 21. smotra vina središnje Istre okupila je na Uskrsni ponedjeljak u Gračišću mnoštvo vinoljubaca iz cijele Istre, a i puno šire.

U 18 konoba diljem ovog srednjovjekovnog gradića ponuđeno je na kušanje 260 vina stotinu i jednog vinara, a uz one iz središnje Istre, tradicionalno su se predstavili i vinari iz Gračišću prijateljske općine Mokronog-Trebelno u Sloveniji te grada Sveti Ivan Zelina. Po prvi su put gostovali pak vinari iz koparske Udruge vinara i vinogradara slovenske Istre, koji su sa sobom poveli i svoju vinsku kraljicu Saru Pfeifer Pelicon.

U kratkoj ceremoniji svečanog otvorenja smotre goste su pozdravili gračaški načelnik Ivan Mijandrušić, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, predsjednica udruge slovenskih vinara Ingrid Mahnič, župan općine Mokronog-Trebelno Anton Maver i naposljetku istarski župan Valter Flego, koji je otvorio izložbu riječima: "Proizvod pripada teritoriju, a ne državama, teran i malvazija pripadaju Istri, i manje je važno proizvode li se u Sloveniji, Istarskoj ili Primorsko-goranskoj županiji ili pak u Muggi".

Hvatajući kratke trenutke između dva naleta kiše, mnogobrojni gosti razmiljeli su se gračaškim konobama, simpatično nazvanim po drevnim toponimima, prezimenima ili obiteljskim nadimcima, kao što su primjerice Dohtorić, Rovis, Bohter, Potok, Forteca, Poldina, Pankracije, Rovina, Katina i druge.

Kušalo se, kuckalo čašama i nazdravljalo, komentiralo i uspoređivalo, ponegdje i zapjevalo. Gotovo na samom početku pohoda upitali smo za prve dojmove i nekoliko posjetitelja smotre. Goran Tomić iz Rijeke već godinama dolazi na gračašku smotru, a najprije namjerava kušati važnija domaća vina, prije svega malvaziju i muškat.

Iz Rijeke je u Gračišće došla i Lorena Kovač, koja je tek drugi put na smotri. Kaže da joj je prioritet malvazija, ali sve što je dosad stigla kušati bila su "lijepa vina". Kiša nije pomutila dobro raspoloženje, kaže također ova Riječanka, možda je čak pripomogla boljem osjećaju jer nema velike gužve.

Pronašli smo i jednog posjetitelja koji je prvi put došao na gračašku smotru vina: to je Franko Šuler iz Dražica kraj Rijeke. Tek je, kaže, krenuo, dojam iz prve konobe (Poldina) je jako dobar, a posebnu će pažnju, veli on, obratiti na malvaziju i chardonnay.

Popodne su podijeljena i priznanja najbolje ocijenjenim vinima. Dodijeljeno je ukupno 25 zlatnih medalja: za malvaziju pozlatili su se Vina Fakin (čija je malvazija i najbolje ocijenjeno bijelo vino na ovogodišnjoj smotri), Vina Perun dva puta, Vina Vivoda, OPG Robi Bertoša, San Zvanini dva puta, Vina Banko, Dario Facchin, Vlado Banko, Dragan Mušković, OPG Romeo Licul, Tomislav Ivančić, Željko Žiković, Silvano Legović; za sivi pinot OPG Robi Bertoša; za stolna bijela vina Vina Perun; za teran zlato su osvojili PTO Tomaz dva puta, Vina Bažon i Mišel Simonović; za merlot PTO Tomaz (najbolje ocijenjeno crno vino na smotri) i Vina Bažon; za refošk Mišel Simonović te za stolno crno vino OPG Miho Miličić. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter