Josipović u legendarnom partizanskom Brgudcu


"Danas kada je ekonomska kriza okovala Hrvatsku, Europu i šire, one vrline koje su pokazane u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu su jedini izlaz iz krize. Hrabrost, odlučnost vode uspjehu. Uvjeren sam da duh uspjeha kojeg su dali partizani NOB-a i borci Domovinskog rata može biti duh cijele Hrvatske", istaknuo je hrvatski predsjednik Ivo Josipović jučer u Brgudcu, na svečanom zboru kojim je u organizaciji buzetske Udruge antifašista i županijskog Saveza antifašista, obilježena 70. obljetnica osnivanja Prve istarske partizanske čete.

Josipović je posebno pozdravio partizane i partizanke te poručio: Da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske.

Gotovo tisuću sudionika svečanog zbora, koliko ih se okupilo u legendarnom Brgudcu, pljeskom je pozdravilo Josipovića, već i stoga što je on prvi hrvatski predsjednik koji je ikad stupio na tlo Ćićarije i došao uveličati jedan antifašistički skup.

Govoreći o značaju Prve istarske partizanske čete, osnovane 1942. godine, predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman istaknuo je da se njenim dolaskom na tlu Istre prvi puta poslije okupacije od strane talijansko - fašističke vladavine pojavila proturežimska jedinica sa specifičnim zadacima stvaranja uvjeta za rušenje fašističkog režima u Istri, njeno oslobođenje i priključenje matici Hrvatskoj.

Jerman se osvrnuo na odnos HDZ-a prema antifašistima te rekao da se dolaskom HDZ-a na vlast počelo s mržnjom prema svemu što je antifašističko. - Antifašistički borci diskriminirani su, poniženi, povrijeđeni, na sve se načine rušilo njihov ponos i ljudsko dostojanstvo, a oduzeta su im borbom i radom stečena prava. Očekujemo da nova koalicijska Vlada konačno započne s radom na oživotvorenju Deklaracije o antifašizmu, rekao je Jerman. Zahvalio je predsjedniku Josipoviću na svestranoj podršci da se oživotvori saborska deklaracija, ključni dokument preko kojeg se na vrlo jasan način treba ogledati odnos države i njezine politike prema antifašizmu i tekovinama NOB-a.

- Borci NOB-a predvođeni Josipom Brozom Titom ostvarili su pobjedu i svrstali Hrvatsku uz bok pobjedničkih zemalja Drugog svjetskog rata , istaknuo je predsjednik županijske Skupštine Dino Kozlevac te naglasio: " U Istri smo ponosni što smo očuvali vrijednosti antifašizma".

Tijekom svečanog zbora sudionicima skupa obratili su se laniški načelnik Neven Mikac, buzetski gradonačelnik Valter Flego, predsjednik Saveza antifašista i antifašističkih boraca Republike Hrvatske Ratko Maričić, te predsjednik županijskog Saveza antifašista Tomislav Ravnić. (G. ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter