Jer jedna nije dovoljna!

Na palačinke se čekalo u višestrukim redovima (Davor ŠIŠOVIĆ)
Na palačinke se čekalo u višestrukim redovima (Davor ŠIŠOVIĆ)

Jedan od najbolje pogođenih slogana ikad smišljen je za ovogodišnji Festival palačinki u Pazinu: "Jedna nije dovoljna!", i doista je bilo nemoguće kušati samo jednu palačinku u mnoštvu ponuđenih varijanti. Najpopularnije su bile naravno one s nutelom, ili pak s domaćim marmeladama, ali bilo je i složenijih varijanti, poput palačinki punjenim kremom od vanilije s preljevom od jagoda ili višanja, palačinki s namazom od domaće skute i grožđica, onih s punjenjima i preljevima od više vrsta čokolade, za djecu posebno atraktivnih palačinki posutih šarenim bombončićima, pa sve do pravih palačinkastih gourmet doživljaja poput primjerice zapečene rolade od palačinki punjenih ukuhanim orasima s preljevom od meda, ili pak tamnih palačinki (s čokoladom dodanom u tijesto) punjenih voćem i šlagom s vinskim umakom kao preljevom.

I ponuda slanih palačinki nije zaostajala za raskošnim izborom slatkih: mogle su se tako kušati palačinke punjene mortadelom i gorgonzolom, ili one s kruškama i tartufima, zatim sa salamom od boškarina ili pak pohane palačinke punjene šunkom, sirom, kiselim krastavcima i majonezom.

Festival su i ove godine organizirali Pučko otvoreno učilište u suradnji s pazinskom gradskom upravom, pazinskim Udruženjem obrtnika i LAG-om središnja Istra. Poučeni lanjskim iskustvom kada se zbog velike gužve jako dugo čekalo na palačinke, organizatori su ove godine mnogo maštovitije iskoristili prostor Spomen doma i dodatnog velikog šatora postavljenog na plato pred ulazom.

Palačinke su se pekle u tri velike kuhinje s po nekoliko radnih jedinica, a svaki je kuhar demonstrirao vještinu pečenja palačinki u više tava odjednom, u dvije, tri, pa čak i u četiri tave istovremeno, svaki je plamenik na špaheru bio iskorišten. Gotovim palačinkama bili su opskrbljeni i svi štandovi koji su nudili razne vrste namaza, od domaćih marmelada i meda pa do namaza od sira i tartufa, logistika je bila mnogo bolje organizirana tako da su pečene palačinke brzo distribuirane gdje god bi ih zatrebalo, a na drugim štandovima nudili su se razni slatki i slani domaći proizvodi, kuhano vino i craft-pivo.

Kroz veći dio dana festival je bio mnogo prohodniji nego lani i nije se dugo čekalo na red, ali predvečer se dogodila prava navala posjetitelja, svi su se prostori dupkom napunili ljudima, a redovi drastično produljili. Prema broju prodanih ulaznica proizlazi da je ovogodišnji pazinski festival palačinki pohodilo oko 4.800 posjetitelja, koji su te subote pojeli, procjenjuje se, više od 10.000 palačinki. Jer jedna nije dovoljna!

Korisnom rasterećenju prostora na kome se održavao gastronomski dio festivala dali su brojni popratni programi, kazališne, plesne i mađioničarske predstave za djecu, dječja igraonica, kino-predstave, zabavni programi, a kako festival ove godine nije bio ograničen samo na Spomen dom, posjetitelji su se iz povremeno zakrčenog festivalskog prostora mogli "izmaknuti" i u grad. Više je ugostitelja iz grada i okolice bilo uključeno u festival svojom vlastitom ponudom palačinki, i to kroz cijeli vikend, a posjetitelji festivala palačinki mogli su s ulaznicom-narukvicom kupovati s popustom u čak 23 gradska dućana, koji su za tu subotu produžili uobičajeno radno vrijeme.

Zanimljiv i pohvale vrijedan podatak je da su za pripremu palačinki ponuđenih na festivalu korištene sirovine (jaja, mlijeko, brašno) domaćih proizvođača iz Pazina i bliže okolice, a i namazi odnosno nadjevi većinom su proizvedeni u središnjoj Istri. Tako je ovaj festival, po svim mjerilima bar dvostruko veći i dvostruko uspješniji od lanjskog, bio ne samo prigoda za "obiteljski izlet" uz gurmanske poslastice i zabavno provedeno vrijeme, već i lijepa sinergija ukupno vjerojatno čak više od stotinjak gospodarskih subjekata iz cijele Istre.

Zapravo, osim nutelle i onih šarenih bombončića, sve što je bilo ponuđeno bilo je domaće, i sirovine, i proizvodi, i umijeće i osmijesi, tako da je ovaj festival bio, baš kao što su organizatori i zamislili, poslužio kao izvrstan uvod u pazinski "Veseli prosinac", niz gotovo svakodnevnih događanja koja slijede ususret božićnim i novogodišnjim blagdanima. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter