Jaka kiša potopila Pulu, voda prodrla i u stanove

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Otvaranje neba od 6 do 9 sati u Puli je izazvao kataklizmu. U vrijeme jutarnje špice odlazaka na posao automobili su se probijali kroz vodu koja se prelijevala preko rubnjaka prometnica, a zaplivao je čak i novi kružni tok u Šijani, te kružni tok na Punti. Ispod oba je postavljena nova oborinska odvodnja pa je apsurdno da ne mogu upiti, bez obzira što su bile ekstremne, količine oborina već u potpunosti poplave.

Sva tri kišna vrta u Nazorovoj ulici ispunjena su do vrha, no, s pomoćnog terena Gradskog stadiona Aldo Drosina slijevaju se slapovi s obzirom da nije spojen na sustav odvodnje. Značajno su poplavljeni i veliki trgovački centri Pevec i Bauhaus, kao i Jeromelina ulica na Velom vrhu gdje su nam stanari stambene zgrade javili kako im je u prizemnim stanovima voda prodrla u stanove.

Kaotično je bilo i na pulskom bulevaru, a sada je tamo ostalo jezero na križanju sa Stojom. Trg kralja Tomislava na Verudi u potpunosti je pod vodom, a kako je dosad i uobičajeno, poplavio je dio ulice Veruda iznad stadiona Uljanika.

Poplavile su i zgrade novih POS-ovih stanova poplavile, a kolika je količina vode na prilazima Puli najbolje pokazuju cuke (bundeve) koje su plivale i mogu vidjeti uz rubove prometnica. Po mnogim pulskim ulicama su iskakali šahtovi, promet je bio potpuno blokiran, pogotovo na prilazima u grad, a prema podacima regionalnog meteorološkog portala Istramet na meteorološkoj postaji u Boriku u tri sata je palo 150 mm kiše po četvornom metru.

Nakon smanjenja intenziteta kiše voda se na novom kružnom toku u Šijani polako povlači s unutrašnje strane nakon što su dignuti poklopci šahtova.

Svi prilazi gradu su zbog obilne kiše zatvoreni, a kolone automobila stoje i ne kreću se, štoviše, policija na zatvorenoj Vodnjanskoj cesti vozila preusmjerava na dionicu Ipsilona. Na terenu je trenutno osam interventnih vatrogasnih vozila, a s vodom se bore i članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz okolice Pule. Od jutra su imali preko pedeset dojava građana, a najkritičnije je stanje na Velom Vrhu i u Šijani, te obilaznici, dok se voda povukla s bulevara koji je doslovno plivao kao nekad i voda se prelijevala preko rubnjaka.

Turisti su pozvani da ne dolaze u Pulu ako to nije neophodno jer je prometovanje totalno otežano, a ekipe HEP-a angažirane su zbog zahtjeva za isključenjem električne energije u pojedinim domaćinstvima, a dežurne su i ekipe Bina Istre, Istarskih cesta, Cesta i Herculane, koje su također na terenu.

Istarska policija je u priopćenju za javnost izvijestila sve vozače da je zbog obilne kiše i bujica koje se stvaraju na kolniku za sav promet zatvorena cesta D75 Pula-Vodnjan od skretanja za Fažanu do raskrižja za Galižanu te da se promet preusmjerava na istarski ipsilon. Također otežano se prometuje na Fažanskoj cesti, Ulicom 119. brigade i u većini ulica u gradu Puli pa se stoga upozoravaju sudionici u prometu da poštuju prometna pravila i privremenu prometnu signalizaciju kao i upute policijskih službenika koji su na terenu te prilagode brzinu kretanja i način vožnje uvjetima na kolniku.

Svi raspoloživi djelatnici i mehanizacija Herculanee, te vatrogasci, promptno su upućeni na teren i sudjelovali su u nizu hitnih intervencija. Prema podacima koje prikuplja IstraMet u Puli je samo u posljednjih nekoliko sati palo više kiše nego u prosječnom mjesecu srpnju. Na meteorološkoj postaji Borik palo je gotovo 150mm kiše po četvornom metru, dok je kod zvjezdarnice na Monte Zaru u samo nekoliko sati palo 78mm po četvornom metru. U posljednjih je nekoliko danas količina padalina premašila iznos od 200 mm po četvornom metru. Inače, višegodišnji prosjek oborina u srpnju po četvornom metru iznosi 48 mm za područje Pule.

Djelatnici interventnih ekipa od ranog jutra podižu kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode. Obilna kiša stvarala je velike bujice koje su nosile velike nanose zemlje, lišća, šljunka u čije će se čišćenje uključuje Čistoća. Herculanea i dalje aktivno djeluje na terenu diljem grada, no postojeći stotinu godina star kanalizacijski sustav nije projektiran za ovakve ekstremne padaline koje padnu u vremenski vrlo kratkom roku te je toliku količinu vode nemoguće apsorbirati.

Iz Grada Pule, neuvjerljivo, ističu da Grad i Herculanea, osim na izgradnji obalnog kolektora, rade i na izgradnji oborinske kanalizacije, koja bi trebala dugoročno riješiti problem plavljenja pojedinih gradskih četvrti, što će u konačnici dovesti i do sprječavanja ovakvih situacija u budućnosti.

Kako javlja Istramet, vrijeme će postupno smirivati poslijepodne. (G.ROJNIĆ, K.T.)

 


Podijeli: Facebook Twiter