Jak vjetar čupao stabla i rušio fasade

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Jaka bura s orkanskim udarima koja je jutros zapuhala u Istri donijela je niz problema, no nije zabilježen nijedan događaj opasan po život ljudi niti je prouzročena veća materijalna šteta. Prema informacijama Centra 112, do 8 sati zaprimljeno je 15 dojava. Veći dio problema s kojima su se suočavali građani zbog jake bure, čak u 90 posto slučajeva, bile su polomljene grane na prometnicama, prevrnuti kontejneri koji su klizili duž ulica te razbacane plastike od montažnih kružnih tokova. Također, zabilježena su dva slučaja rušenja fasade sa zgrada u ulici Ljudevitog Posavskog i križanju Stankovićeve i Vukovarske ulice u Puli.

- Većih šteta, osim ovih navedenih, tijekom jutarnjih sati nije bilo, izvijestili su iz Centra 112. Usprkos tome što su izbjegnute velike materijalne štete, problema je ipak bilo. Jaka bura zadavala je glavobolju prvenstveno vlasnicima plovila kojima su zbog olujnih udara vjetra sidra jedva držala, a ni pješacima i vozačima nije bilo lako. Udari su mjestimice bili toliko jaki da je hodati bilo gotovo nemoguće, a uz to je prijetila opasnost da se s krovova i fasada odlomi kakav komad betona. Automobili su se od udara vjetra zanosili, a dodatne poteškoće u prometu stvarali su prevrnuti kontejneri koje je bura dogurala nasred ceste.

U Labinu bura srušila podeblje stablo

Orkanska bura koja je zahvatila labinštinu, prouzrokovala je štetu na objektima,a u nekoliko navrata morale su intervenirati i dežurne službe. Od Darka Vitasovića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Labin, doznajemo kako su tijekom noći sa srijede na četvrtak intervenirali u nekoliko navrata. U naselju Kature, kraj osnovne škole, jaka je bura srušila podeblje stablo, ali je brzom intervencijom vatrogasaca ono uklonjeno. Vatrogasci su intervenirali i u naselju Kapelica kraj Labina, gdje je jaka bura nagnula električni stup, koji se potom zapalio.

Intervencija je bilo i po samom gradu, zbog porušenih kontejnera, od kojih se jedan i zapalio, kao i srušenog dimnjaka na jednoj stambenoj zgradi u ulici Antuna Selana. U Ladencima kraj Labina nepažnjom jedne osobe zapalilo se granje, te su i taj požar vatrogasci lokalizirali i ugasili.

Najopasnije je bilo u četvrtak rano ujutro, kad je orkanska bura srušila dva podeblja stabla u naselju Kature, odmah do glavne gradske prometnice na Zelenicama. Djelatnici komunalnog poduzeća „1-Maj“ izašli su odmah na teren, te uklonili stabla s prometnice. Na sreću u trenutku pada stabala, u blizini nije bilo pješaka ni automobila.

Na sjeveru Istre udari do 149 kilometara

Na sjeveru Istre puše jaka, na udare orkanska bura koja pojačava osjet hladnoće. Prema podacima s automatske meteorološke postaje Istrameta, najjači udar od 149 kilometara na sat zabilježen je u 8 sati na Raspadalici, poznatom uzletištu paraglajdera nedaleko Buzeta, na samom rubu planinskog masiva Ćićarije. Javna vatrogasna postrojba Buzet u stanju je pripravnosti, ali za sada nema nikakvih dojava o štetama koje tako jaki udari vjetra mogu prouzročiti, doznajemo od zapovjednika Damira Fabijančića. (N.S., G. Č. Š., A.Š)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter