Gužve (opet) blokirale Pulu na nekoliko sati

Vozilo se puževim korakom (N. LAZAREVIĆ)
Vozilo se puževim korakom (N. LAZAREVIĆ)

Gužve u Puli kada je loše vrijeme usred ljetne sezone gotovo da više i nisu vijest. No, onome tko se zatekne usred tog kaosa zasigurno predstavljaju neočekivani događaj koji ima tendenciju pokvariti mu dan.

Čekanja u nepreglednim kolonama na vrućini (ili sparini), probijanja kroz zakrčena raskrižja, more pješaka i biciklisti-slalomaši: bila je to i danas slika centra grada kojoj su svjedočili brojni Puljani i njihovi još brojniji gosti.

Čak i vrlo kratke dionice automobilom je bilo nemoguće proći, a čekanja u kolonama mjerila su se u satima. Obilaskom grada uočili smo da su sve prilazne ceste Puli iz pravca obilaznice bile zakrčene, a rješavanju cijele zamršene situacije nisu pomogli ni rotori. Kolone vozila kretale su se iz pravca Medulinske i Šišanske ceste, na obilaznici je sve stajalo, semafori koji su ostali upaljeni nisu služili svrsi jer je sve bilo blokirano. Zeleno svjetlo je dolazilo i prolazilo, a da se nitko na raskrižju ne bi pomaknuo niti za milimetar.

Mnogi su se već na kružnim tokovima odlučili vratiti otkud su i došli, da se u tom krkljancu ne bi zavlačili u Pulu.

I sam centar bio je blokiran. Na Giardinima je prometna policajka nemoćno podizala ruke jer nije znala koga bi pustila kada su svi stajali i ništa se nije micalo. Na kružnom toku na Punti dva prometna policajca puštala su vozila iz pravca Vodnjanske ceste, ali se zato nije moglo istim pravcem izaći iz Pule, jer su sva vozila iz pravca rive upućivali u Šijanu. Vodnjanska cesta bila je privremeno zatvorena za izlazak iz grada.

Tek prilikom prolaska interventnih vozila ili autobusa javnog gradskog prijevoza policija se trudila puštati upravo tu kolonu, da bi bar ono što mora donekle funkcioniralo. Pješaci su se kretali brže od vozila, a biciklisti su doslovno "letjeli" u odnosu na automobile u kolonama.

Sva sila vozila morala se negdje i zaustaviti pa je tako parkirnih mjesta bilo, očekivano, premalo. Naravno, onih obilježenih. Zato je vozila bilo posvuda, pa i tamo gdje se inače nikad ne bi ni usudili, na nogostupima, zelenim površinama i svakom iole praznijem prostoru, bez obzira smije li se parkirati ili ne. Duž rive ih, začudo, nije bilo!

Unatoč prisustvu brojnih prometnih policajaca, nije nedostajalo ni prekršaja. Tako su neki, ne znajući, ulijetali u jednosmjerne ulice vozeći u suprotnom smjeru, drugi su, znalci, kratili do željene destinacije raznim putovima i stranputicama.

U popodnevnim satima situacija je postala podnošljivija, a ulice prohodnije, do nekog drugog naoblačenja. Najavljenog već za sutra!

(Ne)otkrivena prečica

Zabilježili smo i jedan mali kuriozitet. Kratak, neasfaltiran, ali i vrlo učinkovit potez proteže se od velikog kružnog toka u Šijani, točnije vodi iz Industrijske zone preko pruge i kružno izlazi na Partizanski put pa do Velog Vrha. Iako je riječ o bijelom putu (koji je bolji i od nekih asfaltiranih gradskih cesta), njime još uvijek prolazi mali broj vozila. No, ta bi dionica mogla biti itekako dragocjena u ovim prometnim čepovima, pogotovo onima koji žele iz jednog dijela grada ići prema Velom Vrhu ili drugim destinacijama oko Pule, poput Vodnjana, Štinjana, Fažane…

Stoga još jednom skrećemo pažnju Puljanima da si kod sljedeće vožnje ovim putem (u)štede živce. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter