Glavani Park opet prvi na TripAdvisoru

Adrenalinski park Glavani (N. LAZAREVIĆ)
Adrenalinski park Glavani (N. LAZAREVIĆ)

Kažu da kad jednom smrkne, drugom svane. Upravo tako mogla bi se opisati ovogodišnja sezona u kojoj turistički djelatnici muku muče s kišnim ljetom, no zato ponuđači vanpansionskih aktivnosti trljaju ruke. Jedna od takvih destinacija koja ove godine bilježi čak stopostotno povećanje broja posjetitelja je adrenalinski park u Glavanima, mjestu smještenom u srcu Istre. Djelom je takvom porastu broja gostiju zasigurno pridonijela nemogućnost odlaska na kupanje, no s druge strane su tu preporuke samih posjetitelja koje ostavljaju na poznatom portalu TriAdvisor. Tamo je, naime, Glavani park, već treću godinu zaredom, ocijenjen najboljom destinacijom što se tiče atrakcija.

U srcu Istre

- Ove godine doista imamo dvostruko više posjetitelja nego u istom ovom periodu lani. Prije svega, naši su posjetitelji domaći gosti, ali i oni iz okruženja od kojih nam se veliki broj ponovno vratio, dakle nisu došli prvi put. Nezaobilazni su nam Talijani, kojih je ove godine daleko više nego ranijih godina. Standardno nam dolazi puno Nijemaca, Nizozemaca, Belgijanaca i gostiju iz Skandinavije. Također su tu i Englezi, Česi, Poljaci i Slovaci, a bilo je dosta i američkih i australskih obitelji. Veliki smo dolazak ove godine zabilježili iz Izraela i Francuske, a posebno su nas razveselili posjetitelji iz Palestine, pa čak i iz Saudijske Arabije, gotovo u dahu nabrojao nam je Nevenko Bulić koji je, uz Nigela Simpsona, suvlasnik parka.

Kao i svake godine dosad, u planu su im, kaže, bile određene novosti, no loše je vrijeme osujetilo dio planova koji su stoga prebačeni za iduću godinu. Primjerice, najavljena je nova atrakcija zorbing ball, odnosno 50-kilograma teška lopta u kojoj se posjetitelji sjure niz padinu. To je odgođeno za iduću godinu jer su bujice u nekoliko navrata nanijele blato i kamenje na već uređenu stazu i uništile ju. Dogodine će se staza zaštititi da bi se onemogućili odroni.

Pa ipak, kaže Bulić, uspješno su proširili park na sada ukupno 11 tisuća kvadrata s ukupno tri staze različite težine prolaska. U novi dio povukli su struju i vodu, napravili veliki sanitarni čvor u stilu cijelog parka te uložili u sigurnost atrakcija, nove sajle i potrebnu opremu, sveukupno oko pola milijuna kuna.

Čak 30 izazova

- Našim posjetiteljima nudimo pravu avanturu i vjerujem da nitko nije otišao razočaran. Imamo, dakle, tri rute: žutu, plavu i crnu, a svaka je viša i teža od prethodne. Žuta je najniža i nju obavezno prolaze svi da bi naučili na metar-dva visine sve ono što će ih čekati u zraku, na šest i deset metara. Ujedno nauče i baratati karabinima koji im služe tijekom prelaženja parka. Ima tu visećih mostova, mreža, tri luda mosta, surf, trapez, labava linija koju valja proći monociklom na 12 metara visine, razna penjališta. One najhrabrije, kao veliki bonus nakon prolaska plave i crne staze i čak 30 adrenalinskih izazova, čeka 113 metarska zip linija što je pravi užitak. Posebna atrakcija je i ljuljačka od 11 metara na kojoj se može osjetiti više od tri metra slobodnog pada, kaže nadalje Bulić.

O posjetiteljima brine 12 zaposlenih, dobro educiranih, profesionalnih, ali i vrlo ljubaznih i susretljivih. Glavani park uključen je i u razna natjecanja, poput treking utrka, sponzoriraju plivačke klubove Pula i Arena te ostvaruju dobru suradnju s udrugom Pčelica koja ovdje organizira kros utrke u proljeće i jesen. Dolaze im i dječji vrtići, osnovne i srednje škole, a poduzeća organiziraju za svoje zaposlenike team building. U planu je proširenje parka i nove atrakcije za iduću godinu.

Moniku, Austrijanku iz grada Pölsa, zatekli smo u pratnji grupe djece. Kaže da strast za penjanjem ima već dugo, posjećivala je i u Austriji adrenalinske parkove, tako da je nije bilo strah okušati se i u izazovima Glavani parka u kojem je, kaže, prvi put.

Velika ljuljačka

- Dolazim u Istru već desetak godina, ali nisam znala za postojanje ovog parka. Ovdje je super i naravno da ću ponovno doći, čim mi se pruži prilika. Mislim da su svi vrlo stručni i da kamp udovoljava svim propisima. Preporučit ću ga i prijateljima jer je ovdje zabavno i novo u ponudi Istre, a mislim da ima potencijala i da se dalje razvija u budućnosti, ističe Monika.

Lisa Krautwald, s prijateljicom Kathrin Keim, stigla je iz njemačkog grada Rotha. I dok ona dosad nije bila na sličnim adrenalinskim izazovima, Kathrin je, kaže, već slične atrakcije isprobala u Njemačkoj.

- Na proputovanju smo i nakon što smo par dana boravile u Puli idemo za Cres. Tijekom boravka u Puli u jednom vodiču ADAC-a pročitali smo deset mjesta za dobru zabavu na putovanju po Istri, a Glavani park je jedan od njih, tako da ga nismo mogle zaobići i eto nas ovdje. Doista je ludilo, ali najbolja je ipak 11-metarska ljuljačka, kaže Lisa.

No, njeno oduševljenje Kathrin ne dijeli jer joj je, kaže, ljuljačka izazvala mučninu, ali je zato oduševljena svim ostalim atrakcijama. Obje kažu da će svima preporučiti dolazak i u Istru, a obavezno i u Glavane, gdje su svi prijateljski raspoloženi i vrlo pristojni. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter