Festival sira: Osniva se istarski klaster mljekara


Istarski župan Valter Flego otvorio je večeras treći Festival sira u Savičenti naglasivši da Istarska županija i na ovaj način pomaže proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda da se bolje snađu na velikom europskom tržištu. Zbog toga provodi i program sufinanciranja mljekomata, pomaže osnivanje klastera istarskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, a predstoji im i borba za zaštitu izvornosti istarskog sira.

Na festivalu u ovom pitoresknom mjestu izlaže 20 proizvođača sira iz Istre, Slavonije, Dalmacije, s otoka i Slovenije. Festival je za posjetitelje otvoren i u subotu od 19 do 24 sata. Organizatori festivala su zadruga Dva roga, Istarska županija Turistička zajednica i Općina Savičenta.

Prije otvaranja festivala članovi zadruga i udruga stočara, proizvođača mlijeka i sira te individualci sastali su se da bi razgovarali o pismu namjere za osnivanje klastera istarskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda. Sastanak je inicirao Županijski odjel za poljoprivredu koji je potencijalnim članovima klastera uputio prijedlog ugovora o osnivanju.

S obzirom na to da neki od članova nisu uspjeli proučiti ugovor, dogovoreno je da se za dvadesetak dana pismene primjedbe dostave odjelu da bi se uvrstile u novi prijedlog ugovora koji će se potom ponovno raspraviti.

- Ovo je izuzetno važno, rekao je Milan Antolović, jer svaki osnivač klastera mora osobno potpisati pismo namjere i priložiti izjavu da nema nepodmirena dugovanja prema državi. Svatko mora biti upoznat s onime što potpisuje i izjavljuje, rekao je.

Blanka Sinčić Puljić iz spomenutog odjela dodala je da se klaster osniva po uzor na klaster maslinara. Sada je najvažnije sastaviti radnu verziju ugovora. Nakon definiranja ugovora o osnivanju klastera potpisat će se pismo namjere i tek tada slijedi osnivačka skupština. Nakon svega toga, dodao je Antolović, odjel će se povući, a vođenje klastera preuzimaju uprava i skupština. (M. RIMANIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter