Festival pašte: Okusi Istre i dalekih egzotičnih zemalja

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Drugi žminjski Istarski festival pašte, usprkos izuzetno vrućem vremenu, privukao je mnoštvo ljubitelja domaće kuhinje u duboku hladovinu placa Zad kaštela. Prostor je bio vrlo praktično organiziran na način da su središnji dio trga zauzeli sajamski štandovi, a u dnu trga postavljena velika pozornica na kojoj se održavao cook-show, dok se u njenom podnožju demonstrirala priprema raznih vrsta domaće tjestenine.

Festival pašte otvorili su kratkim prigodnim govorima, i zatim bacajući paštu u prvi "vrućak" zakuhane vode u velikom loncu na pozornici, načelnik općine Žminj Marko Križman i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, obojica izrazivši zadovoljstvo što je ova manifestacija od nekadašnje skromnije Makarunijade prerasla, i eto ustraje u već drugu godinu, festival jednog osebujnog i nezaobilaznog segmenta istarske tradicijske kuhinje kao što je tjestenina. Svojim su glazbenim, recitatorskim i plesnim nastupima otvorenje festivala uljepšali najmlađi Žminjci, polaznici Osnovne škole Vladimira Gortana i Dječjeg vrtića Rapčići.

Program Festivala zamišljen je tako da se na velikoj pozornici svaka u svome cook-showu kroz dan smjenjuju različite kuharske ekipe, pripremajući vrlo raznovrsna jela s jednom jedinom zajedničkom osobinom: tjesteninom. Sve drugo, i umaci, i mesni dodaci, i arome i način serviranja, prepušteno je osobnoj kreaciji kuhara, tako da je svatko tko je imao dovoljno vremena, znatiželje, ali i slobodnog prostora u želucu, mogao kušati prilično širok raspon kulinarskih kreacija na razmeđu tradicije i suvremenosti, s aromama i okusima od Istre pa do dalekih egzotičnih zemalja. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 

 


Podijeli: Facebook Twiter