Festival folklora u Vodnjanu:Leron otišao u Dalmaciju

KUD Dalmacija iz Dugog rata pobjednik je 14. Lerona (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
KUD Dalmacija iz Dugog rata pobjednik je 14. Lerona (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Kulturno-umjetničko društvo Dalmacija iz Dugog rata pobjednik je ovogodišnjeg 14. međunarodnog festivala folklora Leron u Vodnjanu. Odlučila je tako mnogobrojna publika kod koje je KUD Dalmacija, među još 10 folklornih skupina, izazvao najviše emocija i simpatija. Tako je skulptura Leron, pobjednički simbol festivala, otišla u Dalmaciju.

- KUD Dalmacija je najviše dotakla publiku, no dojmovi su bili podijeljeni jer je svaka od folklornih skupina bila odlična pa su odlučivale nijanse. Ipak, publika je odlučila da pobjednici imaju "ono nešto" malo više od ostalih, rekao nam je Livio Belci, predsjednik Zajednice Talijana iz Vodnjana koja je uz Talijansku uniju organizator ovogodišnjeg Lerona. Dodao je da je upravo ta podijeljenost oko odabira pobjednika srce festivala jer na koncu, nije važno pobijediti već predstaviti, pokazati, sačuvati stare običaje. Kao i prethodnih godina, u Vodnjanu su se predstavile zaista kvalitetne folklorne skupine, a ono što je najzanimljivije, u nastupima svake od njih postalo je jasno koliko je svijet povezan, bez obzira iz kojeg se kraja dolazi.

Vidjele su se tako raskošne nošnje s juga Italije, tradicionalne škotske nošnje i instrumenti, frizure i ukrasi koje su nosile ondašnje žene, nakit, obuća. Sve to uz nasmijana lica članova svih skupina. Na 14. Leronu predstavili su se tako folklorne skupine Zajednice Talijana iz Vodnjana i Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, Folklorno društvo Peroj 1657, DKUS Mendula iz Medulina, VKD Frankopan iz Vrbnik s otoka Krka te KUD Dalmacija iz Dugog rata. Nadalje, od inozemnih skupina nastupili su GF Corale Rododendro iz Valli di Lanzo iz Italije, MacLennan Scottish Group iz Suttona (Ujedinjeno Kraljevstvo), GF Balarins di Buie - maestro Emma Pauluzzo iz grada Buia (Italija), HKUD Luke iz Višići (BiH) te GF I Bej iz grada Erba (Italija). (Napisala Nera SOFTIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter