Ekipi Crvenog križa Buje naslov državnog prvaka

Ekipa iz Pule nastupila je izvan konkurencije
Ekipa iz Pule nastupila je izvan konkurencije

Biciklisti ozlijeđeni u prometnoj nesreći, sudionici tučnjave, ribar pogođen munjom i djevojka koju je ubola osa, samo su neki od "unesrećenih" koje su danas u Novigradu promptno zbrinule, a u pojedinim ih slučajevima i "spasile" seniorske ekipe prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa.

Dogodilo se to na nacionalnom natjecanju u pružanju prve pomoći, na kojem su svoju spremnost, znanja i vještine demonstrirali studenti i osobe raznih profesija, svi stariji od 18 godina - članovi šesteročlanih ekipa iz Buja, Labina, Darde, Krapine, Ivanić Grada i Osijeka te, izvan konkurencije, iz Pule.

Najuspješniji su bili domaćini iz Gradskog društva Crvenog križa Buje - Mario Šimat, Hrvoje Kovačević, Dajana Bose, Benjamin Osmančević i Maja Martinčić, predvođeni Donatom Gnjatovićem. Osvojili su naslov državnog prvaka te će u kolovozu sljedeće godine predstavljati Hrvatski Crveni križ na Europskom natjecanju ekipa prve pomoći (First Aid Convention in Europe – FACE) u Antwerpenu u Belgiji.

Drugo je mjesto osvojila ekipa iz Osijeka, a treće iz Krapine. Slijede redom Ivanić Grad, Darda i Labin.

Uspjeh bujskog Crvenog križa, koji djeluje na području cijele Bujštine, ne čudi, s obzirom da njegove ekipe mladeži i podmlatka redovito osvajaju odličja na državnim natjecanjima. Ove su godine tako učenici bujske Srednje škole "Vladimir Gortan" drugu godinu za redom bili najbolji na državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa u kategoriji "mladeži", dok je u kategoriji "podmlatka" ekipa OŠ Marije i Line iz Umaga osvojila treće mjesto, ponovivši prošlogodišnji uspjeh.

Natjecanje za seniore odvijalo se u novigradskoj starogradskoj jezgri, na pet zahtjevnih radnih pozicija s vrlo realističnim prikazima ozljeda zadobivenih u simuliranim situacijama nesretnih slučajeva. Svako društvo Crvenog križa sudjelovalo je ne samo sa svojom ekipom, već i s troje glumaca-ozlijeđenih osoba, jednim šminkerom specijaliziranim za prikaz ozljeda te jednim sucem - liječnikom. Pravilnost postupaka prve pomoći ocjenjivali su suci - liječnici, a zanimljive su situacije pratili i predstavnici područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Pazina.  

Natjecanje je na Velikom trgu otvorio predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med, a okupljene su pozdravile i zamjenica novigradskog gradonačelnika Sonja Šikanić i predsjednica bujskog Crvenog križa Anica Matejčić.

- Ovo je natjecanje izuzetno važno zbog svog cilja, a to je edukacija mladih i unapređenje nacionalne doktrine prve pomoći. Sudionici su doista do perfekcije naučili jednostavne načine spašavanja ljudskih života, počevši od transporta do bolnice duboko onesviještenih osoba u bočnom položaju. Njihove su pripreme temeljite i gotovo su dostigli razinu laičkog medicusa, odnosno paramedicusa, kojima se u naprednom svijetu s razlogom daje velik značaj, istaknuo je dr. Jelić, napominjući da se zainteresirani mogu educirati u jednom od 130 hrvatskih društava Crvenog križa. (K. FLEGAR, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter