Dotrajale instalacije uzrok požara u "mirovinskom"

Promptnom intervencijom vatrogasaca požar je brzo ugašen (D. MEMEDOVIĆ)
Promptnom intervencijom vatrogasaca požar je brzo ugašen (D. MEMEDOVIĆ)

Uzrok požara koji je izbio sinoć oko 22 sata u zgradi Mirovinskog osiguranja je tehnički kvar na električnim instalacijama. Vjerojatnost te pretpostavke bila je velika i prije službenog priopćenja policije koje je stiglo danas, budući da se radi o staroj, dotrajaloj građevini u koju se godinama nije ulagalo i za koju je još prije više od dvije godine sam ministar Mirando Mrsić rekao da je neuvjetna te da bi bilo poželjno preseljenje na novu lokaciju. Policijski očevid je počeo danas u ranim jutarnjim satima, i do poslijepodneva je okončan kada je priopćeno da je požar buknuo zbog kvara na elektro instalacijama.

Požar je podsjetimo, izbio u srijedu nešto prije 22 sata, i to na zadnjem katu zgrade "mirovinskog" odakle se, prema riječima očevidaca, vatrena buktinja najviše vidjela i odakle su se kroz dva prozora plameni jezici visoko pružali uvis. Ubrzo je iz susjednih prostorija, i kroz ostale prozore građevine počeo sukljati gusti crni dim. No, brzom intervencijom vatrogasaca koji su prema riječima očevidaca, stigli na Portaratu u roku od dvije do tri minute, spriječena je veća katastrofa. Kako neslužbeno doznajemo, požar je izbio na zadnjem katu zgrade u uredu predstojnice i njezine tajnice. Vatra je brzo zahvatila čitavu stolariju, inventar te se počela širiti cijelim gornjim katom. Vatrogasci su međutim, odmah po dolasku na mjesto požara, provalili ulazna vrata te na vrijeme spriječili širenje požara. Prema prvim informacijama, spekuliralo se da je vatra zahvatila arhivu mirovinskog, no ta je informacija opovrgnuta. Izgorjeli su naime, spomenuti uredi te dio ureda u kojem su se obavljali financijski poslovi, a stradala su još dva ureda "zdravstvenog" ispod, gdje je pao strop. Štete ima i u donjim prostorijama zdravstvenog osiguranja nastale zbog curenja vode s gornjih katova prilikom gašenja požara.

Očevici sinoćnjeg požara vele nam da je prizor bio pomalo zastrašujući jer su plameni jezici s prozora gornjeg kata bili visoki nekoliko metara. Vele nam da panike među građanima i turistima koji su se ondje zatekli nije bilo jer, ponovili su, intervencija vatrogasaca je bilo promptna i profesionalna te opasnosti od širenja buktinje nije bilo.

Ono što je našim sugovornicima bilo nevjerojatno, jest što su mnogi odmah vadili mobitele i snimali događaj, turisti su škljocali aparatima kao da se radi o kakvoj atrakciji, a ne o ozbiljnom požaru koji je mogao imati daleko veće posljedice od dva izgorena ureda i malo mokre dokumentacije. Komentar o požaru te podatke o eventualnom ulaganju te "sudbini" zgrade mirovinskog u Puli zatražili smo od nadležnog Ministarstva rada i mirovinskog sustava, no odgovor do jučer poslijepodne nismo dobili.

Za korisnike osiguran rad u prizemlju zgrade, ali samo za primanje zahtjeva

Danas je stiglo priopćenje iz HZMO-a u kojem obavještavaju svoje korisnike usluga da je zbog požara onemogućen rad pulskog ureda. U zgradi je isključena električna energija stoga je onemogućen rad na računalima i korištenje telefonskih linija. U svom priopćenju iz HZMO-a su istaknuli da je požar zahvatio urede na drugom katu, a ne prostor arhive kako je javljeno u medijima, te su spisi i predmeti u arhivi neoštećeni. Budući da ured iz navedenih razloga ne može obavljati redovne poslove, za korisnike je osiguran rad u prizemlju zgrade, ali samo za primanje zahtjeva.

Mole se korisnici da se za sve ostale poslove obrate u najbliže ispostave Zavoda u Pazinu (Jurja Dobrile 4), Rovinju (Carrera 21) ili u Područnu službu u Rijeci s pripadajućim ispostavama. Također, mole za razumijevanje radi opravdanih poteškoća u radu. Informacija o ponovnoj uspostavi rada ureda bit će pravovremeno objavljena, i to čim se osiguraju uvjeti za redovno poslovanje. (N. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter