Djeca oslikala pješačke prijelaze veselim porukama


U povodu Dječjeg tjedna, u četvrtak su ispred osnovnih škola u Medulinu i Banjolama svečano otvoreni tzv. veseli pješački prijelazi koje su oslikali polaznici tih škola i vrtića. Promet je u jutarnjim satima načas bio zaustavljen, da bi djeca, predvođena svojim nastavnicima, odgojiteljima i općinskim načelnikom Goranom Buićem, prešla preko prijelaza, noseći balone koji su potom pušteni u zrak.

Oprez škola!

U projektu, koji je pokrenula Općina Medulin, sudjelovali su svi polaznici OŠ Dr. Mate Demarina, Područne škole Banjole i Dječjeg vrtića Medulin, koji su izradili oko 500 radova, među kojima su izabrana tri. U Banjolama je oslikan jedan prijelaz, a u Medulinu dva.

Goran Buić napominje da su veseli pješački prijelazi, prvi takve vrste u Hrvatskoj, oslikani u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama te da dodatno naglašavaju mjesto na kojem pješači prelaze cestu.

- Vozači se upozoravaju da je ovdje škola. Time smo ukazali na važnost sigurnosti pješačkog prometa na cestama, uz naglasak na škole i vrtiće. Djeca su u tjedan dana izradila crteže, bilo ih je jako puno, i među njima su izabrani najbolji koji su aplicirani na prijelaze, rekao je Buić. Na ovaj potez Općinu, srećom, nisu ponukale prometne nesreće ispred škole. "Vodili smo računa o preventivi, ali i kreativno uključili i najmlađu djecu u projekt", rekao je načelnik.

Dragica Dorić, ravnateljica OŠ Dr. Mate Demarina, kazala je da je smisao projekta povezati lokalnu zajednicu i djecu, kako bi se djeca inkorporirala u rad društvene zajednice.

Radost na glagoljici

- Bitno je prenijeti poruku o tome koliko je važno da svi brinemo o pravima, potrebama i aktivnostima djece pod poznatom izrekom "ljubav djeci prije svega". Pješački prijelaz oslikan glagoljicom šalje znakovitu poruku - radost. Djeca upućuju poruku odraslima o tome koliko je važno da su sretna i zadovoljna u okruženju u kojem rade i uče, rekla je Dorić. Naziv Radost osmislila je Ana Marija Mijandrušić, učenica petog razreda. To je ujedno poveznica s mozaikom Glagoljaški azbukividnjak koji se nalazi u školskom dvorištu, a koji su izradili umjetnica Sonja Miklotić Šesto, učenici i učitelji medulinske škole. (Napisala i snimila M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter