Divovi, patuljci, koncerti i čarobne sprave

Predstava za djecu riječkog RI Teatra (M. ANGELINI)
Predstava za djecu riječkog RI Teatra (M. ANGELINI)

Ove je godine Legendfest bio u znaku obiteljskih izlazaka i mnoštva programa, predstava, performansa i drugih sadržaja posvećenih najmlađima. Legendfest je stigao do svog devetog izdanja, a taj festival narodnih priča, legendi i mitova Istre održava se u pitoresknom Pićnu u organizaciji udruge Val kulture.

Trodnevna manifestacija, koja je ove godine trajala od 1. do 3. kolovoza, donosi mnoštvo sadržaja, a budući da se oni odvijaju istovremeno na 15-ak lokacija, programi se ponavljaju i odvijaju i po nekoliko puta, da bi svi mogli odgledati sve.

Već pri samome dolasku, moglo se vidjeti mnoštvo parkiranih vozila - pulske i riječke registracije, a bilo je i stranaca. Pored crkvice sv. Mihovila održavala se predstava "Luda i novčić" riječkog Ri Teatra, a djeca su kao hipnotizirana pratila što se to događa. Predstava je s nekoliko replika vezanih za aktualne teme dobrano nasmijala i odrasle.

Kod crkvice sv. Roka odvijao se pak drugi program gore navedenog teatra, igrano-lutkarska predstava "Straška i divovski Pićno".

- Tu nam je super, ali baš jako super, kazali su veseli klinci koji su prisustvovali radionici izrade maske pod vodstvom simpatičnih umjetnika iz Velike Gorice. Na ovoj su radionici učili sve faze izrade maske, a budući da je ovogodišnje izdanje u znaku divova i patuljaka, nisu mogle nedostajati niti priče o tim bićima, koje je kazivala Maja Ćorović. Priče je kazivala i Margarita Peršić.

Putokazi su pak nastupili čak sedam puta na raznim lokacijama tijekom trajanja festivala te su a cappella izveli dijelove iz svojih novijih projekata, kao i ponešto s njihovog najnovijeg albuma "Porculan".

Jelena Radan i Meritas bile su jednostavno – raspjevane divke, a pjevale su za patuljke.

Povijesna udruga Kaštel iz Svetvinčenta imala je radionicu streličarstva i gađanja opsadnim spravama te divovskom praćkom "Veli Jože" i srednjovjekovnim trebuchetom. Interes je bio veliki, klince je sve zanimalo i svi su željeli isprobati te, kako su ih nazvali, "čarobne" sprave.

Događanja su se odvijala u Parku sv. Nicefora, šetnici uz park, crkvici sv. Roka, Trnoplesarskom trgu, Parku sretne obitelji, prostoru ispred katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije te pored zida svete Helene, ispred zvonika, kod crkvice sv. Mihovila, Barunove palače, kod šterne, galerije na trgu, zgrade općine, trga Matka Brajše Rašana... Bile su postavljene i izložbe Ive Lulić i Ivana Gregova, a cijelo vrijeme trajao je Legendsajam.

Sugestivno se istarsko mjestašce pretvorilo u gradić legendi, čarolije i priča, a sve je završilo susretom divova i patuljaka. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter