Denis Handjal osvojio ovogodišnji rog

Igrači na rog na startu
Igrači na rog na startu

Denis Handjal slavio je pobjedu u ovogodišnjoj igri na rog koja se od davnina na Pepelnicu, prvi dan korizme, igra u Motovunu. Drugo je mjesto osvojio Antonio Tomaz, a njihova su imena u trajni spomen upisana u knjigu koju uredno vodi zapisničar natjecanja Željko Šćulac. On pozorno bilježi bodove, pa je prema njegovoj evidenciji treće mjesto, s jednakim brojem bodova, osvojilo više natjecatelja.

Izmišljaju nadimke

Oko 15 sati, bez posebnog poziva, 37 Motovunaca i njihovih prijatelja okupilo se da bi, po tradiciji, zaigralo na rog. Ovo duhovito i zanimljivo natjecanje počinje kod gornjeg groblja i odvija se duž više od dva kilometra duge ceste do Kanala, do restorana Cotić, u kojem je preksinoć uz zajedničku večeru, kojom je natjecatelje počastila Općina, uz karte i moru u kasnim satima završila ovogodišnja igra na rog.

Pravila igre vrlo su jednostavna. Prvi, početni rog baca lanjski pobjednik, a ako ga nema, onda ta čast pripada najstarijem igraču. Svaki sljedeći rog baca pobjednik prethodnog bacanja, a suigrači potom nastoje svoje drvene palice dobaciti što bliže rogu. Pobjednik je onaj kojem cijelom dužinom staze to najviše puta pođe za rukom. Predaja kaže da je igra nastala iz dokolice dok je nekoliko ljudi čekalo suce za razgraničenje zemljišta između Motovuna i Buzeta. Prije nego baci rog, igrač najčešće po, za tu zgodu, izmišljenom i što duhovitijem nadimku pozove sljedećeg bacača. Uz šale i vino koje se vozi za igračima, veselo društvo do sumraka stiže do Kanala. Ondje povjerenstvo zbraja bodove i proglašava pobjednika, a sve što se dogodilo u posebnu bilježnicu pozorno bilježi kroničar Šćulac.

Obnovljena 1980.

Igre na rog stariji se Motovunci sjećaju još iz vremena prije Drugog svjetskog rata i uvijek se igrala na Pepelnicu. Otkad datira, nije poznato. Međutim, kako je nakon rata Motovun ostao bez stanovnika, igra se nije održavala od 1947. do 1951., a zbog prometne nezgode 1961. je prekinuta, pa je tradicija gotovo zamrla. Na radost mlađih naraštaja uspješno je obnovljena 1980. godine. Otad je prerasla u događaj na kojem se okupljaju brojni Motovunci i njihovi prijatelji svih naraštaja. Ove je godine na rog igro doista veliki broj mladih, a to je najbolji pokazatelj da ova zanimljiva, ali i duhovita igra neće pasti u zaborav. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter