Čarolija živih jaslica u Svetom Lovreču

Žive jaslice u Svetom Lovreču (D. ŠTIFANIĆ)
Žive jaslice u Svetom Lovreču (D. ŠTIFANIĆ)

Jedinstvena predstava i jedinstveni doživljaj! Ako ste u nedjelju propustili posjetiti Žive jaslice u Svetom Lovreču onda to obavezno učinite 26. prosinca ili pak 6. siječnja. Satnica je uvijek ista, mještani prelijepog srednjovjekovnog gradića odvest će vas u Betlehem Isusova rođenja točno u 17 sati, a kostimirana predstava traje do 20 sati.

Svaki put druga obitelj

Na trgu Placa ove nedjelje se u jaslicama rodio Isus kojeg utjelovljuje dvomjesečni Fran Novak, uz njega je otac Renato u ulozi Josipa i mama Jelena Rajić Novak kao Marija. Oko njih neprestana kolona posjetitelja, zadivljeni promatrači autentične predstave koja je koncipirana slijedeći i najmanji detalj.

- U subotu 26. prosinca bit će nova Sveta Obitelj, svi su naši Lovrečani poput obitelji Frana. To je skrivena tajna našeg rada, svih mještana Svetog Lovreča, veli nam Darko Hrastovčak tajnik udruge fotografa koja je uprizorila zanimljivu izložbu fotografija u galeriji Placa.

Oko jaslica pored crkve štale su s konjima, magarcima, svim domaćim životinjama, rimski legionari na straži pred prilazima u uskim uličicama duž kojih na svakom kantunu, u konobama posjetitelji mogu pratiti rad obrtnika: kamenoklesara, kovača, maranguna… Raspoloženje mještana pozitivno zrači i time kontaminira svakog prolaznika. U jednoj konobi zatekli smo Josipa Mikuljana i Enza Piemontea kraj lambika. "Zar su i u Betlehemu pravili rakiju? pitali smo, a kunjadi Josip i Enzo britko odgovorili: "A nego ča!"

Trgovi i ulice Svetog Lovreča osvijetljeni su vatrom, u samo sat vremena Lovreč se naprosto napunio posjetiteljima, premda je predstava tek počela. Ne treba brkati pojmove. Ovo nije pučka fešta, ovo je prije svega obnavljanje vječne priče rođenja, duhovna dimenzija je opipljiva na svakom koraku, ne samo za vjernike.

Zastali smo pred prizorom jaslica Maria Heraka izgrađenih i ukomponiranih u njegovoj konobi.

- Izrađujem jaslice već šezdeset godina, počeo sam s ocem Ivanom i tetom Marijom, od njih sam sve naučio, priča nam Mario koji posjetitelje nudi fritulama i čašom vina. Jedinstven doživljaj.

U župnoj crkvi Svetog Martina opet novo otkriće, jaslice koje je osmislio Silvano Banović sa suradnicima. Na srednjovjekovnom  tornju dominira betlehemska zvijezda, iznad živih jaslica postavljen je bijeli anđeo. (Elio VELAN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter