Čari bosanskohercegovačke kulture

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon tromjesečne pauze radi pomaganja djeci s poplavljenih područja Slavonije i BiH, u petak se navečer na pulskom Forumu nastavio Festival bošnjačke kulture, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. Publici su se tako predstavili KUD Đulistan iz Labina i folklorna skupina Merak s nekoliko koreografija, a glazbeni dio večeri začinile su sevdalinke Jasmine Makote koju je na harmonici pratio Andrej Pezić.

- Naš se Festival održava u svibnju i lipnju no uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile regiju, održavanje smo prolongirali za rujan, a sve naše aktivnosti usmjerili na prikupljanje pomoći ugroženima, navela nam je koordinatorica programa Mirela Čaušević uz riječi da je Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre uz podršku Istarske županije i Grada Pule organizirala i boravak djece iz poplavljenih područja koja su u Puli boravila tijekom lipnja i srpnja.

- Osim u Puli, našu ćemo kulturu kroz ples i pjesmu predstaviti i na trgovima u Rovinju, Poreču i Labinu dok će se završna svečanost ponovo održati u Puli i to 20. rujna u Domu hrvatskih branitelja gdje će se, osim bošnjačke kulture, plesa i glazbe, predstaviti i tradicionalna bošnjačka jela. U Domu hrvatskih branitelja predviđen je, doznajemo, nastup Ibrice Jusića te specijalnog gosta Zaninija Berbića koji će na tradicionalnom

instrumentu sazu izvoditi sevdalinke.

Kako nam je navela Čaušević Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre djeluje već 20 godina, a ovo je 9. Festival Bošnjačke kulture kojemu je cilj predstaviti bošnjačku kulturu i običaje, a posebice rad bošnjačkih KUD-ova koji djeluju u Istri i u kojima je puno mladih ljudi.

- Osim predstavljanja našim sugrađanima ples i pjesma interesantni su i turistima, koji uvijek sa zanimanjem prate naše nastupe, navela je Čaušević. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter