Buzet: I Jakovčić na Samnju od rož (i pomidora)

Cvjetni sajam u Mašimovoj škuji (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Cvjetni sajam u Mašimovoj škuji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Iako im vrijeme nije bilo previše naklonjeno, jer izmjenjivali su se sunce, oblaci i kiša, Buzećani su se odazvali pozivu Turističke zajednice i prošetali do parkirališta Mašimova škuja na šesti Samanj od rož, održan pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i gradskog komunalca Park.

Cvjetni korzo okupio je sedamnaest izlagača, od toga dvanaest rasadnika i cvjećara. Sajam je ujedno bio i uvod u eko-akciju Neka moja Istra blista - Naj nan Buzeština bije lipa čista pa su, kao što se i očekivalo, najtraženije bile cvjetnice poput pelargonija, sufrinija, petunija.

Pouzdani je to znak da su na sjeveru Istre zasukali rukave i krenuli u proljetno uređenje okućnica i balkona, što je dobro, jer Turistička zajednica već početkom svibnja kreće u tradicionalnu akciju Margerita - biranja najuređenije okućnice, balkona i poslovno-gospodarskog objekta.

Da je potražnja za cvjetnicama nadmašila onu za sadnicama povrća potvrdio nam je Alen Blažević, direktor BIOEM-a, tvrtke za poljoprivredu, proizvodnju i trgovinu sa sjedištem u Svetom Donatu kod Buzeta.

Blažević već šest godina sudjeluje na sajmu i smatra ga lijepom proljetnom tradicijom te prilikom da se Buzećani na jednom mjestu opskrbe sadnicama.

Sajamsku prodajnu statistiku malo je podebljao Ivan Jakovčić, koji se u Buzetu opskrbio sadnicama pomidora i začinskog bilja. Kandidat IDS-a na izborima za Europski parlament prethodno se s predstavnicima buzetskog IDS-a na Fontani družio s građanima i dijelio im uskrsne pince. U sat vremena podijeljeno je 250 pinci domaćeg proizvođača.

Uz cvjećarne i rasadnike, na sajmu su kao izlagači sudjelovali i Dječji vrtić Grdelin, OŠ Vazmoslava Gržalje, Dom za starije i nemoćne te Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, Poludnevni boravak Buzet. Svi su oni izložili rukotvorine, od nakita do suvenira, a ponajviše pisanica i ostalih prigodnih radova s uskrsnim i proljetnim motivima.

Pozornost je pobudio i štand zajedničke sportske manifestacije naziva Xtreme sport fest, koju po prvi puta organiziraju Enduro motocross klub Buzet, Auto klub Buzet Autosport i Biciklistički klub Buzet.

Riječ je o tri utrke koje će se održati kroz tri svibanjska vikenda. Sajamski dan upotpunile su i buzetske trgovine i cvjećarne Agroval, Am grupa, Morena i Loredana, koje su u svojim prostorima pojedine artikle također prodavale po sajamskim cijenama.

Zbog kiše odgođeno je pokazno traženje ljekovitog bilja te će se ono održati naknadno. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter