Boškarin testira granice kuharske mašte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamdesetak kuhara iz isto toliko ugostiteljskih objekata širom Istre, ali i iz drugih dijelova Hrvatske, pohađalo je tijekom travnja i svibnja šest kulinarskih radionica usavršavajući se u umijeću pripreme jela od mesa istarskog goveda, stekavši pravo na dodjelu ili obnovu godišnjih certifikata odnosno oznaka kvalitete koje su im svečano uručene u ponedjeljak u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom Brijegu kraj Pazina.

Uspješno stvoren brend mesa boškarina

Radionice su vodili kuhari Robert Perić i Denis Zembo, a njihovo pohađanje je ugovorna obaveza za kuhare iz restorana koji od Agencije za ruralni razvoj Istre dobavljaju meso istarskog goveda.

Takvu praksu AZRRI provodi još od 2008. godine, i u prvo vrijeme svrha takovih radionica bila je osnovna edukacija kuhara o pripremanju mesa istarskog goveda, no s vremenom je uspješno stvoren brend mesa boškarina kao sirovine podatne i za najsofisticiranije gastronomske delicije pa je osnovni sadržaj tih radionica kasnijih godina bio poticanje kreativnog potencijala i mašte kuhara koji s tim mesom svakodnevno rade.

Da su granice takve mašte doista jako široke pokazala su i jela koja su za uzvanike svečanosti dodjele certifikata pod paskom Roberta Perića pripremi učenici i profesori Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule.

Okupljenim kuharima i vlasnicima restorana najprije se obratio direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj, podsjetivši da je upravo gastronomska afirmacija mesa istarskog goveda spasila ovu ugroženu autohtonu pasminu od izumiranja. Doslovce, 2005. kada je program zaštite istarskog goveda bio tek na začetku, u Istri je zatečeno svega 500 grla ove pasmine, a danas ih ima 1.600, jer su ekonomski motivi za njihov rasplod i uzgoj mnogo konkretniji.

Ciljevi još nisu dostignuti i još ima mnogo posla, naglasio je Prekalj, ukazavši da AZRRI-jev mesni laboratorij u Pazinu, u kojemu se rasijeca meso istarskog goveda i pripremaju prerađevine, još uvijek djeluje u zakupljenom prostoru, no stalna godišnja povećanja količina naručenog odnosno isporučenog mesa daje razloga za optimizam.

Gastronomija spašava i tovara, ovcu, koze…

Osim mesa istarskog goveda, na isti način bi se u skoroj budućnosti plasiralo i meso drugih istarskih autohtonih pasmina koje će se na ovaj način nastojati spasiti povećanjem njihova brojnog stanja, prije svega tovara, ovce i koze, ali i divljači iz Istre.

Istarski župan Valter Flego ispričao je anegdotu, kojoj je pred neki dan osobno svjedočio, kako usred antičke Pule turistički vodič turistima na engleskom govori upravo o boškarinu, nazivajući ga - istarskim traktorom.

"Danas imamo prave traktore, ali ne želimo da nam boškarin izumre jer on je dio našeg identiteta, tradicije i kulture", kazao je Flego, čestitajući AZRRI-ju što je prepoznao potrebu da se u meso boškarina također ugradi, s njime sljubi i tako na tržište plasira - znanje; tim znanjem se priprema jela od mesa boškarina podiže na više razine, i time se daje izuzetno važan i kvalitetan doprinos, poentirao je Flego, promišljanju Istre kao enogastronomske destinacije.

Certifikate odnosno oznake kvalitete ovim je činom primilo sedamdesetak ugostiteljskih objekata kategorije konoba, restoran, hotel, bistro i agroturizam, a osim iz cijele Istre uključujući i Liburniju, zaslužili su ih i objekti u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Malom Lošinju i na otoku Braču. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter