Borbe vitezova zaključile Ivanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Demonstracijom viteških borbi i drugovrsnih umijeća iz minulih stoljeća, koje je u svetvinčentskom kaštelu Morosini-Grimani u subotu priredila Povijesna udruga Kaštel, privedeni su kraju višednevni programi tradicionalne fešte Ivanja i Dana općine Svetvinčenat.

Ovaj put je demonstracija viteških vještina bila namijenjena najmlađima, koje su članovi udruge Kaštel najprije proveli kroz drevni kaštel i predstavili im njegovu povijest, pokazali im izložbu srednjovjekovnog oružja, i zatim uživo predočili kako to oružje funkcionira. Borbe s mačevima i drugim ručnim oružjem, gađanje lukom i strijelom, uporaba katapulta u opsadi, samo su neke od pokazanih vještina.

Zbog izuzetno vrućeg dana, a vjerojatno i večernje utakmice, odaziv je bio nešto manji od očekivanog, no tko je propustio za Ivanju vidjeti što sve znaju svetvinčentski vitezovi, imat će prilike još desetak puta kroz srpanj, kolovoz i rujan. Povijesna udruga Kaštel naime kroz cijelo ljeto srijedom navečer, neposredno prije no što padne mrak, za posjetitelje i turiste priređuje "Srednjovjekovne večeri" ispunjene demonstracijama viteških borbi i radionicama o rukovanju viteškim oružjem.

Sljedeće takve večeri na programu su 6. i 13. srpnja, a naredna dva tjedna se zbog prilagodbe drugim programima sa srijede "Srednjovjekovna večer" pomiče najprije na ponedjeljak 18. srpnja i zatim na petak 29. srpnja, da bi se kroz kolovoz i prvu polovicu rujna vratila u srijedu. Vrhunac viteškog ljeta u Savičenti predstavljat će svakako šesto izdanje Srednjovjekovnog festivala koji će se održati od 5. do 7. kolovoza, uz veliki srednjovjekovni tabor na Žlinji i sudjelovanje brojnih skupina oživljene povijesti iz zemlje i inozemstva. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter