Bockavo u Balama: Dani kaktusa


Jedinstvena izložba Cactus Day okupila je ove godine u multimedijalnom centru Ulika u Balama 36 izlagača iz Istre i drugih dijelova Hrvatske, koji su izložili više od dvjesto vaza i 135 vrsta svojih najljepših kaktusa i sukulenata.

Žiri u kojemu su bili Vlado Bazikić iz Pule, Jolanda Pajković iz Vodnjana, Hrvoje Bešlić iz Petrinje i Franjo Lovreković iz Pitomače izabrali su najbolje u pet kategorija. Pobjednici su za nagradu dobili rijetke kaktuse iz uzgoja Franje Lovrekovića.

Nagrade su objavili osnivačica ove manifestacije, baljanska cvjećarka Daniela Peršić, i predsjednik žirija Vlado Bazikić, najveći uzgajivač i ljubitelj kaktusa u Istri.

Najljepšim je tako proglašen kaktus Gymocauci Mihanovich Lučane i Ermenite Macan iz Muntića. Iz najrasprostranjenije vrste kaktusa sukulenta najljepši je bodljikavi ljepotan Agave Victoria Reginao, koji je uzgojila Slavica Peršić iz Svetvinčente. Najbolje uzgojeni kaktus je onaj Loredane Fonović iz Rovinja, koja ga je njegovala čak deset godina da bi dobio jednoliki oblik listova.

Najljepše aranžiranog Nevenka Putcche iz Vodnjana je svoj kaktus smjestila u košaricu korijenja stabla. I na kraju najbolju kolekciju izložila je Milena Pilaj iz Motovina.

Nakon što je pred sedam godina Daniela Peršić pokrenula prvi Cactus Day, jedinu ovakvu izložbu u Hrvatskoj, osnovana je i prva udruga ljubitelja kaktusa Spin. U udrugu se do sada učlanilo 60 uzgajatelja i kolekcionara na samo iz Istre, već i raznih krajeva Hrvatske.

Na cjelodnevnoj prodajnoj izložbi kaktusara iz cijele Hrvatske u na Trgu La Musa mogu se nabaviti mali kaktusi za uzgoj iz bogate kolekcije ovih biljki. Rašireniji se mogu dobiti već za pet, a najrjeđi za 130 kuna. Uz uzgajatelje predstavlja se Jolanda Pajković sa svojom paletom ljekovitih esencija i krema na bazi aloe vere, ljekovitih biljaka i cvijeća.

Cactus Day se od prijašnjeg dana pretvorio u dane. Traje naime četiri dana od 8 do 22 sata, do nedjelje, kada će od 18 sati na Trgu La Musa, gdje je cjelodnevna prodajne izložba, nastupiti mariachi band International Alma de Mexico. Za ugođaj zemlje kojoj je kaktus simbol, na trgu se svakodnevno mogu probati meksički specijaliteti rovinjskog restorana La Concha. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter