Bageri u akciji u Pomeru

Rušenje u Pomeru (Milivoj MIJOŠEK)
Rušenje u Pomeru (Milivoj MIJOŠEK)

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u četvrtak je nastavilo s akcijom uklanjanja bespravno izgrađenih objekata te su srušene dvije kuće u izgradnji u Pomeru, u općini Medulin. Jedan objekt, odnosno podrum i zidano spremište srušio je jučer ujutro sam investitor, dok je drugi, prizemnicu u izgradnji s terasom, uklonila tvrtka koju je angažiralo ministarstvo. Investitorima koji su bespravno gradili na tim lokacijama građevinska inspekcija uputila je pozive da sami uklone svoje građevine koje su bile u fazi grubih građevinskih radova.

Naselje u kojem su srušeni objekti nalazi se uz prometnicu koja sa skretanja s Medulinske ceste vodi prema centru Pomera i u njemu je još mnoštvo vikendica. Dvije parcele na kojima su jučer rušila dva bagera, odijeljene su žičanom ogradom, a na jednoj od njih bila je uz prometnicu postavljena i drvena pločica s kućnim brojem. Susjedi koje smo zatekli kraj parcela kažu nam da investitor kuće koju ruši tvrtka ministarstva živi u Njemačkoj. Vlasnik koji si je pak sam srušio kuću živi u Vukovaru, rekao nam je njegov susjed Jozo Marković. On je bio u Pomeru jučer rano ujutro, rekao nam je Marković, no zbog posla je morao hitno otputovati. 

Osim policajaca i predstavnice Građevinske inspekcije, jučer je na mjesto uklanjanja bespravno izgrađenih objekata došao i načelnik općine Medulin Goran Buić koji nam je rekao da se obje građevine ruše temeljem prijave Općine. Izgrađene su, naime, izvan građevinskih područja obuhvaćenih prostorno planskom dokumentacijom, a u zemljišnim knjigama obje su parcele evidentirane kao pašnjak.

- Treba postojati red u prostoru jer bi inače bili zakinuti oni koji grade legalno. Općina Medulin ima nultu toleranciju prema bespravnoj gradnji i žao mi je zbog rušenja, ali reda mora biti. Na području naše općine su stotine bespravnih gradnji, rekao je Buić.

U dosadašnjoj fazi uklanjanja koja je započela sredinom rujna, na području Istarske županije investitori su sami uklonili sedam objekata, saznajemo u Ministarstvu. Prije desetak dana, podsjetimo, novi val rušenja bespravnih građevina Ministarstvo je započelo i u Istri te je srušena započeta gradnja u Vintijanu, također u općini Medulin, dok je u nedalekoj Park šumi Soline investitor betonskih temelja sam uklonio gradnju te su u Peruškima u općini Marčana uklonjena tri objekta. Tijekom listopada, kako su već najavili u nadležnom Ministarstvu, bit će u Hrvatskoj srušeno ukupno tridesetak objekata započetih nakon 21. lipnja 2011., koji nisu u građevinskom području pa ne mogu biti legalizirani. (Petra LUKEŽ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter