26. sabor IDS-a: Čut će se glas Istrijana u Europi

Ukupno 211 delegata sudjelovalo na Saboru stranke (M. MIJOŠEK)
Ukupno 211 delegata sudjelovalo na Saboru stranke (M. MIJOŠEK)

Jako i stabilno članstvo, status europarlamentarne stranke, ali i kontinuirano zalaganje za istinsku decentralizaciju te inzistiranje na očuvanju regije Istre, čak i po cijeni izlaska iz vladajuće Kukuriku koalicije, neke su od glavnih poruka koje je odaslalo vodstvo Istarskog demokratskog sabora s današnjeg 26. sabora stranke u pazinskom Spomen domu.

"Od kada Nino sjedi u Parlamentu, čut će se glas IDS-a i Istrijana u Europi", kazao je predsjednik radnog predsjedništva Tulio Demetlika, označivši taj trenutak kao povijesni za IDS. 

- Danas mogu biti zadovoljan jer smo jači nego ikada. Danas predstavljamo jedan novi IDS koji na izazove u budućnosti gleda s velikom odgovornošću jer različitost mišljenja predstavlja naše bogatstvo, a jedinstvo našu snagu, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić Miletić.

"Poštivanje ljudskih prava, antifašizam, multietničnost, antifašizam, regionalizam i suživot stupovi su istarskog društva, a Istra je danas tolerantnija, multikulturalnija i otvorenija od ostalih regija i najbolje mjesto za život u Hrvatskoj. Sloboda i ljudska prava za IDS nemaju alternative", kazao je Miletić.

"Istru vidim kao najrazvijeniju regiju u Europi, a složen, snažan i vrijedan IDS znači sigurnost i bolji život za naše građane Istre", zaključio je.

Istarski župan i potpredsjednik IDS-a Valter Flego rekao je da je stranka odradila izborni test i dobila svog zastupnika u Europi. Naglasio je da članstvo donosi cijeli niz pogodnosti no da naši poljoprivrednici gospodarstveni još uvijek nisu dovoljno upoznati  promjenama u čemu trebaju imati podršku. 

Pad popularnosti Vlade jasan je pokazatelj da ide krivim putem i da nije ispunila sva očekivanja sugrađana. Zato koalicija mora hitno promišljati vlastitu budućnost i pokrenuti suštinske reforme, jer investicije su ključne za preokret gospodarstva. Nismo zadovoljni s  procesima decentralizacije i planiranim regionalnim preustrojem. Nužna je hitna reorganizacija uprave na principu decentralizacije i spuštanja ovlasti, ali i odgovornosti na regionalnu samoupravu, kazao je Flego i dodao da je neprihvatljivo novo prekrajanje županija po kojem bi se Istra našla u paketu s Primorsko-goranskom i Ličkom županijom. Istra mora ostati samostalna cjelina i nikakav drugi scenarij ne dolazi u obzir, pa i pod cijenu da IDS izađe iz koalicije", rekao je Flego.

Počasni predsjednik Ivan Jakovčić kazao je da su pred njim ogromna očekivanja, no da je siguran da će ih ispuniti.

Naglasio je da će biti na raspolaganju Vladi i svim građanima, da će mu najveći zadatak biti konkretni projekti te da je već pokrenuo određene inicijative vezane uz turizam, poljoprivredu, interese na Jadranu.

- IDS neće promijeniti Europu, ali sigurno će dati svoj doprinos. Neka nitko ne pomisli da ime Istre može izbrisati s političke karte Hrvatske jer ću ja na noge dignuti najmanje pola Parlamenta ako netko uopće to pomisli, zaprijetio je Jakovčić čiji je govor bio popraćen snažnim aplauzom. Na Saboru je od ukupno 270 delegata sjednici prisustvovalo njih 211. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI IZVJEŠTAJ ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter