20. Parenzana: 1.350 sudionika na putu zdravlja i prijateljstva

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Točno 760 biciklista rekreativaca, 317 vozača mountain bike bicikala, te 234 pješaka, odnosno sveukupno 1.350 sudionika, najviše do sad, kako su uredno evidentirali vrijedni organizatori, sudjelovalo je u jubilarnom dvadesetom biciklističkom maratonu i "putu zdravlja i prijateljstva" Parenzana. U Vižinadu, koja je bila start i cilj, te sa svojom općinskom upravom i Turističkom zajednicom glavni organizator ovog događanja, slili su se rekreativci i sportaši iz cijele Istre, ali i iz mnogih europskih zemalja, pa čak i sa drugih kontinenata.

Mališani iz vižinadskog dječjeg vrtića odvozili su na biciklima svoju "mini Parenzanu"; biciklisti rekreativci vozili su 46,7 km dugačku "classic" stazu od Vižinade preko Motovuna, Istarskih Toplica, Ponte Portona i natrag u Vižinadu; MTB vozači vozili su natjecateljske utrke na 54 i 77 kilometara; dok su pješaci prošli desetkilometarsku turu stazom "Srce Vižinade" koja je od Vižinade vodila ka Božjem Polju pa preko vinarije Rossi natrag u Vižinadu.

Pješačili i slijepi

Pred start svih ovih rekreativnih i sportskih tura svi su sudionici, njih oko 1.300, pozirali Šimi Strikomanu za milenijsku fotografiju posloživši se u obris parne lokomotive. Od podneva su već prvi rekreativci počeli dolaziti na cilj, a nakon okrjepe, jubilarni dvadeseti maraton završen je svečanošću i podjelom priznanja na placu pokraj čuvene vižinadske šterne.

Načelnik općine Vižinada Marko Ferenac zahvalio se svim sudionicima ove jubilarne i rekordne Parenzane, naglasivši kako manifestacija "produžuje turističku sezonu, promovira ovaj kraj, te uz ruralni turizam koji je u Vižinadi vrlo razvijen, promiče i cikloturizam". Uslijedila je podjela priznanja i zahvalnica različitim kategorijama sudionika: djeci iz vižinadskog vrtića kao najmlađim sudionicima, 76-godišnjim Ivanu Blažini iz Pule te Silvanu Barbiću iz Pazina kao najstarijim sudionicima. Fabio Ferenac koji živi u američkoj saveznoj državi Ohio nagrađen je kao sudionik koji je došao iz najveće udaljenosti, a priznanje za najbrojniju ekipu dobio je Brdsko-biciklistički klub Bujština. Posebna priznanja dodijeljena su Udruzi slijepih Istarske županije čijih je pet članova sudjelovalo u pješačkom maratonu, zatim porečka udruga penzionera Galija te udruga GEO iz Pule.

Jubilarna torta

Načelnik Ferenac i direktorica Turističke zajednice Vižinade Gordana Bottezar predstavili su zatim brošuru tiskanu u povodu dvadesete obljetnice Parenzane, te podijelili zahvalnice institucijama i pojedincima koji su kroz sve ove godine pomagali i surađivali u provedbi maratona: Hrvatskom biciklističkom savezu, općini Oprtalj, turističkim zajednicama Tara-Vabrige, Poreča i Istarske županije kao i županijskom Odjelu za turizam, i zatim Dariju Baldašu, Zvonku Blaževiću, Nikoli Matiću, Denisu Mekišu, Gordani Bottezar i Draženu Turini Šajeti, koji je na svečanosti i zapjevao, te pročitao radnu verziju stihova buduće himne Parenzane, čiji refren glasi otprilike ovako: "Po Istri će peljati najlipši vlak, u njega moja duša vajk je inkacana, hvala Vižinada, hvala Parenzana!". Zadnji čin ovogodišnje Parenzane bilo je rezanje jubilarne torte, koju su zajedno načeli načelnik Marko Ferenac i istarski župan Valter Flego, koji je također biciklom odvozio cijeli maraton.

Lučano Sošić prvi među rekreativcima

Zabilježimo još da je među biciklistima rekreativcima prvi na cilj stigao Lučano Sošić, da je u MTB utrci na 54 kilometra prvi na cilj došao Vaclav Strnad iz Češke, a u utrci na 77 kilometara najbrži je bio također Čeh, Mikail Kamera. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter