14. Ucvirkenfest: Tražila se porcija više

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Ni tijekom 14. Ucvirkenfesta, gastronomske manifestacije posvećene čvarku, nije nedostajalo onih koji su subotnje jutro proveli na tržnici, kušajući i guštajući u čvarcima, prvoj pučkoj prerađevini od svinjskog mesa. Porcije su bile za prste polizat, kazali su nam mnogi koji su uspjeli "uhvatiti" jednu od oko 500 porcija koliko ih je podijeljeno.

Gastro manifestaciju organizirali su Tržnica i agencija Avenue, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije, a gastro palicu tijekom subotnjeg jutra suvereno je držao Budimir Žižović. A upravo je on i Alfredo Kocijančić još 2002. godine pokrenuo ovu manifestaciju koja i danas privlači mnoge željne ove, na neko vrijeme pomalo zaboravljene delicije.

U misiji populariziranja te jednostavne namirnice na vidjelo su tako tijekom godina izašla brojna zaboravljena jela od čvaraka i sa čvarcima koja su bila prezentirana na raznim lokacijama. Posljednjih godina Ucvirkenfest se redovito održava na pulskoj tržnici, i ove godine namjera je bila vratiti sjećanje na prvu godinu održavanja manifestacije kada je glavna zvijezda među svim ponuđenim jelima bilo jelo iz sjeverne Istre - zelje i krumpiri s maslinovim uljem, češnjakom i čvarcima.

Sudeći prema komentarima i posjećenosti, misija je uspjela. Porcije su nestale u trenu, već oko 11 sati tražio se čvarak više. Ugođaj uz dobru klopicu, svakako je bio potpun uz glazbeni program. Partneri ovogodišnje manifestacije bio je i restoran Markat i poduzeće Splendid-Pula, nekadašnje popularno Sljeme koji ove godine obilježava 50 godina postojanja. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter