Verhofstadt: Dobili ste tržište od 500 mil. potrošača

Bivši belgijski premijer, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu Guy Verhofstadt
Bivši belgijski premijer, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu Guy Verhofstadt

Bivši belgijski premijer, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu i kandidat za funkciju predsjednika Europske komisije Guy Verhofstadt svoj boravak u Istri započeo je u vinariji Kozlović u Vali kraj Momjana, gdje mu je priređena prezentacija vrhunskih istarskih vina, pršuta, sira i maslinovih ulja.

"Ovo pred vama je dream team svega onog najboljeg što istarska zemlja može dati", predstavio je uglednome gostu istarske delicije Ivan Jakovčić, kandidat na predstojećim izborima za Europski parlament.

I doista, Guy Verhofstadt nije ostao ravnodušan kušajući po čašicu ili zalogaj onog što su pripremili i predstavili vinarije Ritoša, Trapan, Radovan, Pilato, Peršurić, Peruničić, Matošević, Kraljević, Kozlović, Geržinić, Černeha, Cattunar, Benvenuti, Banko, Capo, Franc Arman, i Agrolaguna, koja je osim vina predstavila i svoj sir i maslinovo ulje, zatim proizvođači maslinovog ulja Buršić, Agroturist Vodnjan, Belci, MIH, Ipša i Milohanić, i naposljetku pršutane Milohanić, Dujmović, Pisinium, Buršić i Jelenić.

"Svoju kampanju u sklopu kandidature za predsjednika Europske komisije kroz 28 država Europske unije započeo sam prije dva tjedna, ali ovo je najljepši dan moje kampanje", poručio je razgaljeni Guy Verhofstadt svojim domaćinima.

"Jako volim pršut, imam i 60 stabala maslina od kojih proizvodim maslinovo ulje, ali ipak najviše volim vino", otvorio se Istranima Guy Verhofstadt, odavši da je i sam vinar, te da proizvodi vino u svom malom vinogradu u Italiji na rijeci Tiber.

Istra mu je poznata otprije, prije dvadesetak godina cijelu ju je obišao kao biker, kušao je tada tartufe, upoznao Dušana Džamonju, i obećao svojim domaćinima, Ivanu Jakovčiću koji mu se predstavio i kao sommelier, predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću i istarskom županu Valteru Flegu, poslati bocu vina iz svoga vinograda.

"Ulazak u Europsku uniju je vrlo poseban trenutak za Hrvatsku i za vas kao proizvođače jer vam se otvorilo tržište od 500 milijuna potencijalnih potrošača, što vam otvara veliki dijapazon mogućnosti koje morate iskoristiti. To je veliko tržište, a s vašim proizvodima na njemu možete uspješno poslovati, jer europski potrošači sve više traže autentičnost, originalnost i vrhunsku kvalitetu.

Takav trend će samo rasti, a naša politička opcija (Savez liberala i demokrata za Europu) želi pomagati upravo male i srednje proizvođače takvih proizvoda u njihovom ulasku na europsko tržište", rekao je Verhofstadt, spomenuvši da je politika osiguravanja povoljnih kredita za takve male i srednje proizvođače i jedno od efikasnih sredstava za izlazak iz krize. (D. ŠIŠOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

Jakovčić želi zastupati istarsku poljoprivredu

Posjet Guya Verhofstadta Momjanu i Istri imao je značaj stjecanja podrške u ovom dijelu Istre za njegovu kandidaturu za predsjednika Europske komisije, ali i značaj njegove osobne podrške kandidaturi Ivana Jakovčića na predstojećim izborima za Europarlament na listi Kukuriku koalicije.

Tom prigodom Jakovčić je predstavio osnovna načela svog programa: bude li izabran u Europski parlament bavit će se, rekao je, temama vezanim uz poljoprivredu, turizam, zaštitu okoliša i kulturu.


VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter