Najbolje ulje buža obitelji Vošten iz Svetog Lovreča

Smotra ekstradjevičanskih maslinovih ulja te smotra vina južne Istre održani su u Vodnjanu (M. ANGELINI)
Smotra ekstradjevičanskih maslinovih ulja te smotra vina južne Istre održani su u Vodnjanu (M. ANGELINI)

Po 21. put u Vodnjanu se održala Smotra ekstradjevičanskih maslinovih ulja te 22. smotra vina južne Istre gdje su nagrade za najbolje proizvode dobili obitelj Vošten iz Svetog Lovreča čije je ulje buže dobilo najvišu ocjenu, te tradicionalno vodnjansko vino vin de rosa tamošnje poljoprivrede udruge Agroturist. Smotra pod nazivom Dan ulja i vina ujedno je osim prezentacije 86 vrsti ulja iz cijele Istre te Kvarnera i 25 uzoraka vina južne Istre  na Narodnom trgu  posjetiteljima pružila i posjet svim kantinama maslinova ulja i vina u Vodnjanu te niz stručnih predavanja i prezentacija. Otvorene su bile također galerije u Palači Bettica i Portarol, Eko Muzej, Casa Rosina i Podrum Teraboto.

Kako je kazao Franko Raguž iz tamošnje poljoprivredne udruge Agroturist koja je i organizator ove manifestacije uz pomoć Grada Vodnjana i Turističke zajednice,  od 86 uzoraka ulja, čak 26 ih je dobilo zlatnu medalju, a uz obitelj Vošten najbolje ocijenjeno ulje je buža Maurizia i Lorenza Biasiola iz Vodnjana koja će biti izloženo i na svjetskoj izloži Expo Milano 2015. u Italiji. Srebrnu medalju zaslužilo je 21 ulje, a brončanu njih sedam.

- Devedeset posto uzoraka ulja je ekstra djevičansko maslinovo ulje, a jedna trećina svih uzoraka je iz Vodnjana. Kvaliteta ulja iz 2014. godine je jako dobra, a s obzirom na kišno vrijeme i nešto hladnije ljeto, ulja su nam ove godine blaža. Najbolji urod imali smo 2009. i 2010. godina kada je na Vodnjanštini proizvedeno  400 tisuća litara ulja, a lani je tom bilo 300 tisuća, kazao nam je Raguž.

Što se tiče vina, kaže da 2014. nije bila najbolja godina zbog klimatskih razloga za vinogradare, ali da je ipak iznjedrila kvalitetna vina. Na smotri su se ocjenjivala desertna vina, prije svega vin de rosa gdje je najbolje vino bilo ono iz udruge Agroturist, a po ocjenama ga slijedi vin de rosa Vodnjanca Edija Pastrovicchija.

Riječ je o jedine dvije zlatne medalje ove smotre. Dodijeljeno je 15 srebrnih i tri brončane nagrade. U kategoriji pjenušavih vina najbolje je ocijenjena malvazija vodnjanske obitelji Giacometti- Moscarda, u kategoriji suhih bijelih vina Agroproduktova malvazija, chardonnay tvrtke Kalavojna iz Loborike te žuti muškat Giacometi- Moscarda. Kod suhih crnih vina najbolji je bio Agroproduktov merlot  te mješavina crnih sorti Giacometti –Moscarda.

Vodnjanski gradonačelnik prigodom otvorenja smotre posebno je izrazio zadovoljstvo koliko je Vodnjanština u zadnjih 20 godina učinila po pitanju razvoja maslinarstva koje je za dio obitelji s ovog područja postalo jedini izvor prihoda. Smatra da ipak Vodnjan treba puno više učiniti po pitanju vinarstva i vinogradarstva da bi se dosegla visoka ljestvica koju je Vodnjan postavio po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja su s ovog područja najbolja na svijetu. (B. BAN, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter