Butković: Do idućeg ljeta Marčana će imati obilaznicu

Ministar Oleg Butković u Lupoglavu (M. MIJOŠEK)
Ministar Oleg Butković u Lupoglavu (M. MIJOŠEK)

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić u četvrtak su u Marčani s općinskim načelnikom Marijanom Kostešićem razgovarali o projektu rekonstrukcije raskrižja državne ceste D66 s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika te dijela iste državne ceste na budućem raskrižju u Marčani. Projekt je to koji s PDV-om teži 4,1 milijun kuna. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata Škorić je novinarima izjavio da se "ovih dana" otvaraju ponude, dok će ugovor o radovima s izvođačem biti sklopljen do 1. listopada.

Ministar Butković izjavio je da zajedno s direktorom Hrvatskih cesta obilazi ceste u Istri koje se obnavljaju, pa je tako, nakon Marčane, najavio i obilazak dionice D44 kod Lupoglava.

- Upravo smo završili radni sastanak u Općini Marčana. Ovdje smo, u suradnji s načelnikom Kostešićem, prije nekoliko mjeseci  krenuli s investicijom izgradnje prve faze obilaznice Marčana koja je neophodna za razvoj gospodarstva u ovoj općini. Raspisan je natječaj i ta prva faza će početi oko 1. listopada. Dogovorili smo da odmah nakon toga ide natječaj za drugu fazu. Tako bi prva faza bila gotova do kraja ove godine, a druga će krenuti odmah nakon toga. Dakle, do idućeg ljeta možemo imati riješen taj dio u Marčani, rekao je ministar.

Nakon ovog, dodao je, idemo u Općinu Lupoglav gdje je završena rekonstrukcija državne ceste kroz Lupoglav, investicija vrijedna gotovo devet milijuna kuna.

- Budući da je turistička sezona, neki radovi su i na drugim državnim cestama bili privremeno obustavljeni, tako da će krenuti i obnova državne ceste Rovinjsko Selo - Kurili i Vozilići - Kršan.  Hrvatske ceste puno rade u Istri i mislim da je dobro da vode računa o ravnomjernoj obnovi državnih cesta u cijeloj Hrvatskoj, u suradnji s općinama i gradovima, što je bio slučaj i u Općini Marčana koja je riješila imovinsko-pravne odnose i tako olakšala početak investicije, rekao je Butković. Pohvalio je Općinu i Hrvatske ceste, rekavši da je to primjer na koji način treba brzo pripremati i odrađivati projekt.

Govoreći o značaju izgradnje dviju cesta za Općinu, načelnik Kostešić rekao je da se nastavlja rekonstrukcija čvorišta u naselju Loborika.

- Našem kraju to puno znači jer će se povezati Pula i prometovanje državnom cestom, Ipsilonom s istočnom obalom, gdje se turizam sve više razvija. Mislim da je trenutačno prometovanje kroz samo naselje Marčana nemoguće i ovo će puno značiti. I državna cesta u Loboriki, križanje koje je de facto predgrađe Pule, puno će značiti za sigurnost putnika, prometovanje i olakšavanje života te razvoj standarda na tom području, izjavio je Kostešić.

Škorić je govorio o projektima Hrvatskih cesta u Istarskoj županiji, vrijednim 30 milijuna kuna.

- Hrvatske ceste kontinuirano ulažu značajna sredstva u Istarsku županiju s obzirom da su kvalitetne prometnice preduvjet za prijem ogromnog broja turista koji dolaze u Istru. Nabrojat ću najvažnije projekte: već sada imamo potpisane ugovore za obnovu ceste Rovinjsko Selo- Brajkovići- Kurili vrijedan 10 milijuna kuna. Potpisan je i ugovor za cestu Kršan-Vozilići. Dovršena je prva faza obnove ceste Pazin - Šurani i sad krećemo u drugu fazu. Završetak porečke obilaznice stajat će dodatna 22 milijuna kuna. Riječ je o vrlo važnoj investiciji za Poreč jer će se konačno izmjestiti veliki tranzitni promet. U fazi je projektiranja i niz drugih projekata, a mogu najaviti da će županijska cesta koja povezuje formalni i neformalni centar Istre, dakle Pazin i Pulu, dobiti status državne ceste. Naš će fokus ubuduće biti i na toj prometnici, na povećanju sigurnosti prometa. Dakle, nastavlja se kontinuitet značajnih ulaganja u IŽ-u gdje imamo jako kvalitetnu suradnju kako sa županijskim službama, tako i sa svim jedinicama lokalne samouprave, rekao je Škorić.

Ministar Butković o obnovi cesta u Buzeštini

O važnim projektima vezanim uz ceste na području općine Marčane ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković razgovarao je u srijedu s načelnikom Marijanom Kostešićem, a u Lupoglavu je obišao gradilište na trasi državne ceste D44 Lupoglav-Buzet, dugačko 2,3 kilometra, čija je vrijednost radova devet milijuna kuna.

Hrvatske ceste, kako je rečeno, objavile su natječaj za odabir izvođača radova za obnovu raskrižja državne ceste D66 Pula-Labin s nerazvrstanom cestom Radeki Poljem u naselju Loborici te izgradnju raskrižja u naselju Marčani, čiji se radovi procjenjuju na 3,3 milijuna kuna bez PDV-a.

"To su samo neki od projekata na obnovi i rekonstrukciji državnih cesta, a riječ je o investicijama koje provode Hrvatske ceste ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Osim prometnica u Marčani i Lupoglavu, tu je i obnova državne ceste Rovinjsko selo-Kurili i Vozilići-Kršan te cesta u Pazinu u poduzetničkoj zoni", rekao je ministar Butković u izjavi za novinare, dodajući kako je pohvalno što se Hrvatske ceste, u suradnji s općinama i gradovima, ravnomjerno brinu o obnovi državnih cesta diljem Hrvatske. Po njegovim riječima, početkom idućeg tjedna otvaraju se ponude za porečku obilaznicu koja se financira iz Europske unije s 22,5 milijuna kuna.

Istaknuo je da su u Marčani, uvažavajući zahtjeve općine, "krenuli s investicijom na prvoj fazi obilaznice" koja je nužna i za razvoj gospodarstva u toj općini. "Raspisan je natječaj, prva faza krenut će 1. listopada i bit će gotova do kraja godine, a poslije toga raspisat će se natječaj za drugu fazu. Do ljeta 2017. bit će gotovi radovi", istaknuo je Butković.

Po riječima načelnika općine Marčane Marijana Kostešića, realizacija tog projekta omogućit će rasterećenje prometa kroz naselje prema istočnoj obali i poboljšat će se sigurnost prometa, a uvelike će pridonijeti i razvoju gospodarstva i turizma na tom području.

U Lupoglavu je obnovljena državna cesta D44 prema Buzetu. Obnova je počela u veljači ove godine, a osim ceste, izgrađen je pločnik i oborinska odvodnja, postavljene su elektroinstalacije i javna rasvjeta te je izgrađen novi vodovod i fekalni kolektor. Ukupno je obnovljeno 2,3 kilometra ceste. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter