Započela off-road avantura Dolinom veprova

Simbolično otvoreno deseto, jubilarno izdanje (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Simbolično otvoreno deseto, jubilarno izdanje (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U pravoj off-road avanturi Dolinom veprova okušat će se vozači terenskih vozila na desetom izdanju atraktivnog natjecanja terenskih vozila "Wild boar valley challenge, koje je u organizaciji buzetskog off-road kluba "Kamo oko vidi" započelo u ponedjeljak i potrajat će sve do subote. Na buzetskoj utrci, ove godine najznačajnijem europskom natjecanju takve vrste, sudjeluje ravnih 55 posada iz čitave Europe, izuzev Engleske, a pozivu organizatora odazvala se i jedna ekipa iz Izraela.

- Utrka je dobila naziv po našem poligonu u Škuljarima, s obzirom se dolina rijeke Bračane, naziva još i Dolina veprova, reći će predsjednik off-road kluba "Kamo oko vidi" Gordan Krota.

Ne ide bez vitla

Vozi se terenima buzetskog i susjednih područja. Povezne linije duge su sto kilometara dnevno s time da se u subotu od 10 do 15 sati održava natjecanje na poligonu u Škuljarima, tako da sudionike uz vrlo zahtjevnu terensku vožnju, očekuje i svladavanje prepreka na poligonu gdje su ekstremne uzbrdice, jarci ispunjeni vodom i sklizavi blatnjavi putovi, pa je gotovo nemoguće proći bez pomoći vitla.

Vozači se natječu dvije kategorije "light class" koju voze konstrukcijski tvornički terenci, dok hard klasu voze prototipovi koji se rade specijalno za utrke. Njihova cijena kreće se od 30.000 pa sve do 100.000 eura pa je park vozača u Mašimovoj škuji ovih dana omiljeno odredište Buzećana koji vole pogledati skupocjene terence.

Tri tisuće noćenja

Natjecatelji s članovima svojih posada ukupno njih tristotinjak, popunili su smještajne kapacitete.

- Zahvaljujući entuzijazmu sportskih udruga Buzet, koji ove godine u nosi titulu Europskog grada sporta, je domaćin nekoliko značajnih manifestacija od koji je ova off - road jedna od značajnijih. Izuzetno mi je drago da je organizator, buzetski off-road klub uspio dovesti natjecatelje iz cijele Europe što je još jedno priznanje i potvrda da je područje središnje Istre atraktivno za ovakva ekstremna natjecanja koja uz sportsku dimenziju imaju značajan turistički predznak jer će samo zahvaljujući ovom natjecanju na buzetskom području tijekom desetak dana biti ostvareno oko tri tisuće noćenja, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić koji je u ponedjeljak službeno otvorio natjecanje.

Oduševljen izazovima buzetske utrke, Wiel Loo iz Nizozemske treću je godinu u Buzetu.

- Jako mi sviđa itinerer natjecanja, posebice zbog konfiguracije terena. Puno je brdskih predjela i za razliku od drugih utrka na kojim sudjelujem, gdje se pretežno vozi po mokrom terenu, ovo je relativno suh teren što meni kao vozaču puno više odgovara, povjerio nam je Nizozemac. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter