Za pir sa stotinu uzvanika najmanje 10.000 eura


Obećali su jedno drugom vjernost do kraja života i odlučili stupiti u brak, no romantiku nerijetko ubija besparica. Kako organizirati vjenčanje kad se krpa kraj s krajem, često se pitaju današnji mladenci. Za početak, nužno je odmah odbaciti luksuzno vjenčanje iz snova i ideje koje ste skupljali gledajući vjenčanje princa Williama i Kate. No, skromno ili skromnije vjenčanje ne znači da ne može biti bajkovito, stvar je samo dobre, točnije pravovremene pripreme, ali i nužnog zla – novca.

Konkretno, kvalitetno vjenčanje za 80-100 uzvanika, s dakako svim sadržajima modernih pireva mladence će koštati otprilike poput novog automobila, odnosno desetak tisuća eura, a nerijetko i okruglih stotinu tisuća kuna ako se odluče za bogat svadbeni stol. Nerijetko se događa da mladenci koji svoje vjenčanje organiziraju sami, posežu za nepopularnim, ali nužnim kratkoročnim gotovinskim kreditima. Ova opcija doista mora biti zadnja, jer kamate su neumoljive.

Da bi se uopće upustili u organizaciju vlastitog vjenčanja, mladenci bi trebali raspolagati s najmanje 15 tisuća kuna gotovine za polog rezervacije termina. Ovisno o datumu vjenčanja, cijene kapara su 30 posto ukupnog iznosa.

- Cijene najma vjenčanica kreću se od tisuću do osam tisuća kuna, ovisno o modelu, stilu i brendu, dok se u prodaji nude od 1.500 kuna naviše, kazala nam je Edita Mendiković iz pulskog salona vjenčanica Biba. Ove sezone najpopularnije su toplije boje vjenčanica, mlade često izostavljaju klasično bijele kombinacije i odlučuju se za toplo bijele i zlatne haljine renomiranih svjetskih brendova poput Pronoviasa, Demetriosa i Swarowskog.

Mladencima je svakako bitno da im nakon vjenčanja ostanu uspomene, što je popriličan, ali neizostavan izdatak svakog vjenčanja. Iskusni fotografi svoje usluge naplaćuju od četiri tisuće kuna naviše. Za taj novac mladenci dobivaju vjenčanu knjigu, popularni "wedding book", formata 30x30 centimetara sa stotinjak fotografija, dok ostale fotografije dobivaju na DVD-u ili USB-u. Fotografi su nerijetko udruženi sa snimateljima te nude pakete znatno povoljnije nego u zasebnom angažmanu. Inače, kvalitetan DVD film vjenčanja košta najmanje pet tisuća kuna.

Jedna od najvažnijih i najskupljih stavki svakog vjenčanja je odabir mjesta proslave te dakako - hrana. Ugledni istarski restorani obrok naplaćuju 350 kuna po osobi, neki nude i za manje, a iznimno su popularni i agroturizmi koji mladencima uz angažman poklanjaju atraktivnu starinsku sobu za prvu bračnu noć. 

Izdacima ovdje nije kraj, jer mladenci se moraju pobrinuti i za dekoracije, koje obuhvaćaju stiliziranu izradu pozivnica i zahvalnica, vjenčanog buketa, revera i konfetijera, ali i ukrašavanja automobila, uređenja crkve i stolova u restoranu, a troškovi se kreću od četiri pa do deset tisuća kuna. (Napisao i snimio K. TADIJIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter