Vino i čokolada raj za nepce

Mnogobrojni posjetitelji uživali su cijeli dan
Mnogobrojni posjetitelji uživali su cijeli dan

I ovogodišnje je, peto izdanje Choco & Wine festa, izazvalo veliki interes kako domaćih, tako i posjetitelja izvan granica Lijepe naše. Manifestacija je to koja predstavlja i otkriva nove trendove sljubljivanja vina i čokolade, što je po mišljenju mnogih raj za nepce.

Slatka priča

Točno u podne se na glavom trgu u Brtonigli otvorio bogati izložbeni prostor s petnaestak izlagača iz Hrvatske i Slovenije, a osim umjetničkih radova od čokolade u svim mogućim oblicima i guštima, mogla su se kušati vina renomiranih brtoniških vinara. No, bilo je tu i drugih lokalnih proizvoda, od maslinovog ulja, do meda, likera i domaćih sokova. U poslijepodnevnim su satima vrhunski slastičari Dragica i Igor Lukin iz Vile Soši posjetiteljima pokazali kako se pravilno temperira i dekorira čokolada za praline i dražeje, a bila je tu i radionica za djecu.

- Ovogodišnji Choco& Wine fest traje dva dana upravo zbog prošlogodišnje rekordne posjećenosti. Svake se godine održava u istom periodu kako bi se i u predsezoni privukli turisti na ovo područje. Doista nam je drago da smo dio ove slatke priče, te nastojimo naše umijeće predstaviti široj publici na ovoj manifestaciji ''u duhu čokolade i vina'', veli Dragica Lukin. Mnogobrojnu je publiku posebno oduševio i Choco art & show talijanskog kipara Stefana Comellija, koji je izrađivao nakit od čokolade, tako da se ni veliki, a ni mali nisu odvajali od pulta na kojem je ''stvarao'' čokoladno prstenje, koje je na koncu i podijelio. Bio je tu i Vili Radonić iz Pule koji je izlagao svoje maske sačinjene od čokolade, a sve u karnevalskom duhu. Nije nedostajao ni dječji program, mališani su se zabavljali, družili i razgovarali s maskotom Lina koji ih je darovao čokoladicama.

Ljubitelji sporta

Također, u jutarnjim je satima startala utrka Brtonigla Adventure trek koja je okupila oko 350 rekreativaca i profesionalaca, ljubitelja sporta i zdravog života. Učesnici Brtonigla Adventure Treka su se natjecali u tri kategorije, trasama dužine od 10 do 60 kilometara na području sjeverozapadne Istre, gdje su uživali u prekrasnim krajolicima nad dolinom rijeke Mirne, prolazeći kroz šume, vinograde i maslinike, preko brežuljaka i istarskih gradića sa kojih se pružaju nezaboravni vidici.

U Ultra kategoriji, trasi dužine oko 55 km, u muškoj je kategoriji prvo mjesto osvojio Tomaž Cankar, a u ženskoj Jelena Brezak. Druga je kategorija bila Planinarska, dužine 25 km. U muškoj je kategoriji najbrži bio Igor Dorotić, a u ženskoj je konkurenciju pomela Isabel Petronio. Treća je kategorija bila Fun&Run, dužine oko 12 km. Prvo mjesto je u muškoj kategoriji pripalo Luki Skocaj, a u ženskoj Tei Batel.

Zanimljiv se program nastavlja i u nedjelju u podne i to izvlačenjem imena dobitnika nagradne igre Glasa Istre uz Trio New melody, koja će najsretnijim čitateljima podariti vrijedne nagrade ukupne vrijednosti u iznosu od  50.000 kuna. Predviđena je ''čokoladna zabava'' za djecu uz Lino choco show u 13 sati, prezentacija slastičara Dragice i Igora Lukin iz Vile Soši u 14 sati, dok će se posjetitelji u 15 sati moći upoznati s procesom izrade čokolade od zrna kakaa, koji će im predstaviti Vili Radonić.

Za vrijeme trajanja manifestacije brtoniški vinari Veralda, Ravalico i Novacco za posjetitelje imaju otvorene svoje podrume, a ugostiteljski objekt Primizia nudi bogatu ponudu čokoladnih menija. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter