U kinu Valli dodijeljene nagrade Istriana

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Svečana dodjela sedme nagrade Istriana najzaslužnijim pojedincima koji su ostavili traga na području na kojem djeluju održana je danas u kinu Valli, a nagrade su podijeljene u šest kategorija. O svakom laureatu prikazan je kratki film a kao nagradu primili su prigodnu statuu Erosa Čakića i njegove grafike.

- Kriza ne smije biti škuža za nerad. Trebamo pokazati našu kreativnost i dati kuraja jedni drugima, poručio je istarski župan Valter Flego.

Dobitnike su izabrali gledatelji TV Istre, TV Nove i slušatelji Radio Pule čelnici kulturnih, sportskih, glazbenih udruga, klubova, saveza i ustanova u Istri, gradonačelnici i načelnici općina u Istarskoj županiji, novinari istarskih medija te predsjednici uprava najrelevantnijih gospodarskih subjekata u Istri.

U kategoriji kulture za svoje svjetleće divove u Uljaniku nagrađen je Dean Skira, no nagradu je umjesto njega iz ruku županijskog pročelnika za kulturu Vladimira Torbice primio njegov suradnik i jedan od realizatora projekta, inženjer Tomislav Godena. U kategoriji zdravstva pobjednica je dr. Olga Dabović Rac iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koja je istaknula da je prvi put nominirana jedna liječnica iz preventivne zdravstvene ustanove a nagradu, koju joj je uručio pulski gradonačelnik Boris Miletić posvetila je curama koje rade u njenoj službi istaknuvši važnost timskog rada. U gospodarstvu nagradu je odnio Graciano Rudan, osnivač tvrtke Rudan d.o.o. koja je danas vodeća u Hrvatskoj u području uštede vode prema ESCO modelu.

U sportskoj kategoriji najuspješnija je bila jedna dama i to Marijana Liović iz Ženskog kuglačkog kluba Istra iz Poreča. Nagradu je iz ruke predsjednika Saveza sportova Istarske županije Antona Peruška primila Liovićkina trenerica Ružica Močibob koja je Liovićku opisala kao uzor svima u klubu, a pogotovo mladim sportašicama. U kategoriji znanost, odgoj i obrazovanje koja je ove godine prvi put uvedena najviše glasova je dobio prof. dr. Marinko Škare s Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković.

On se osvrnuo na sveprisutnu ekonomsku kriza za koju kaže da ima svoj uzrok, ali ima i svoje rješenje, ali samo zajedno možemo biti osuđeni na uspjeh. Škari je nagradu uručila pročelnica županijskog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan. Konačno, tu je bila i kategorija glazbe za koju je još prekjučer obznanjeno da je dobitnica nagrade glazbena diva Radojka Šverko. Njoj je nagradu uručio Valter Orbanić iz Istarske kreditne banke Umag, generalnog sponzora Istriane.

- Kada gledam ovaj film na ovako velikom ekranu shvatim da mi život nije bio ni lak ni jednostavan, kazala je Šverko pokušavajući suzbiti emocije zbog kojih joj je glas drhtao, priznavši da je velika emotivka. Zamolila je sve da podrže i ostale umjetnike koji su nominirani. Osvrnula se na to da se već 45 ili 46 godina bavi ovim poslom te je ovu nagradu iskoristila da najavi solistički koncert u Puli iduće godine za što postoji velika mogućnost. Šverko je ove godine primila i Porina za životno djelo.

 Kroz program su vodili Helena Šipraka i Dražen Turina Šajeta koji je i zapjevao, a u glazbenom programu još su nastupili opatijsko-lovranski ženski duo The Blondes i labinska kantautorica Dina Rizvić. Dodjelu Istriane prije sedam godina pokrenuo je Daniel Sponza, a pokrovitelj manifestacije je Istarska županija. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter