Svetvinčenat: Viteške igre mogu početi!

Svečani mimohod dvije stotine kostimiranih sudionika (M. ANGELINI)
Svečani mimohod dvije stotine kostimiranih sudionika (M. ANGELINI)

Svečanim mimohodom kroz Svetvinčenat i prijemom kod gospode Grimani u Kaštelu večeras je, uz prisutnost mnoštva ljubitelja prave viteške borbe i tradicije, počeo trodnevni srednjovjekovni festival koji je ovog puta okupio najveći broj sudionika. Čak 14 udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja sudjelovalo je u svečanom mimohodu, a tijekom tri dana festivala nastupit će gotovo 200 kostimiranih sudionika.

Nakon što su otvoreni viteški tabori u kojima su posjetitelji mogli iz prve ruke upoznati opremu i oružje vitezova, održan je i viteški turnir za Zlatni kalež u kojem je sudjelovala Družba vitezova Zlatnog kaleža, tijekom koje je skupina mladih vitezova, među kojima je bila i jedna prikrivena dama, mačevima plijenila pažnju posjetitelja. Zlatni kalež osvojila je upravo dama kojoj je pripala čast da se u počasnoj loži pridruži gospodi Grimani i simbolički, dizanjem kaleža u zrak, otvori ovogodišnju manifestaciju koja se prvi put održava i u samom Kaštelu. Posjetitelji su nakon toga mogli uživati u atraktivnom streličarskom showu udruge "Arcieri dell Griffone" iz Italije..

Na svakom koraku mogla se osjetiti atmosfera prošlih vremena a sudionici su svojom odjećom, običajima i vještinama prisutne još jednom vratili u daleku prošlost.

Program se nastavio šaljivim igrokazom u kojem su vitezovi Zelingradski simulirali lov na vepra, a potom su nemilosrdni inkvizitori ispitivanjem rešetali jednu osumnjičenu građanku "ispitujući" je pomoću srednjovjekovnih sprava za mučenje.

Atraktivan je bio program s vatrenim oružjem 16. stoljeća - puškama i topovima koji su sukljali vatru, a izveli su ga Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Tahyevi Puškari i Compagna d'Arme Malleus. Fascinantno je bilo gledati i vatreni streličarski show kao i viteški turnir prema dvorskim pravilima. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter